(REKLI SO) Rudi Zavrl o slovenskem klubskem nogometu: Samo v Mariboru dihajo s klubom

D.R.
17.04.2024 17:00

Rudi Zavrl, častni predsednik NZS, v nogometnem podkastu Vala 202 Žoga je okrogla

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

""Vedno sem bil optimističen glede slovenskega klubskega nogometa in tudi zdaj sem. A ne smemo si zatiskati oči pred stanjem v slovenski ligi. Mislim, da razmere niso najboljše, ne pri obisku tekem, ne pri proračuni klubov, ne pri vpeljevanju mladih igralcev. Zaskrbljujoči so tudi prestopi v tujino, kam naši igralci odhajajo, skrbi število povprečnih tujcev, ki igrajo pri nas, tudi menedžment klubov z odzivom tujih pokroviteljev in vlagateljev. Agenti v nekaterih sredinah direktno kreirajo oz. vplivajo na kadrovsko politiko kluba. Težave obstajajo, vendar je ob pogledu na igrišče treba reči, da si bo Celje zaslužilo naslov. Igra najbolj konstantno, z najširšim krogom igralcev, tudi primerno infrastrukturo, tako da jim je treba izreči vse čestitke.

Robert Balen

 Pri nas zelo pogrešamo odzivnost sredin, kjer klubi domujejo. Vidimo, da tekmujejo klubi brez tradicije, ki niso vpeti v svoje okolje. To sicer velja za vse kolektivne športe. Nočem biti odvetnik nogometne zveze, a ta sama po sebi kot institucija ne more postoriti vsega oz. nima pristojnosti. Klubi bi morali postoriti več. Če gledamo nam primerljive lige, je klubska scena z vidika pripadnostjo sredini precej bolj razvita. Maribor je v Sloveniji edina sredina, kjer je dihanje mesta popolnoma v simbiozi s klubom, najbrž tudi v Murski Soboti. Povsod drugod to pogrešamo, nekatere sredine, kot so Koper, Nova Gorica in Kranj, pa so to povsem izgubile. Zelo nenavadno je, da ni nobene odzivnosti publike. V aprilu in maju, ko se končujejo vsa nacionalna prvenstva, so glede na velikost držav drugod stadioni lepo polni. Pripadnost klubov svoji sredini je zelo velika, pri nas pa na derbije Celje-Maribor ali Celje-Olimpija pride nekaj sto gledalcev." (dr)

 

Vir: MMC

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta