(REKLI SO) Saša Vidmajer o Ursuli von der Leyen: Po cepivih še v šoping za orožje

DR
02.04.2024 17:00

Saša Vidmajer, novinarka, v Delu o Ursuli von der Leyen, ki bi na čelu Evropske komisije ostala še en mandat

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Kupovala bi orožje, kot je med pandemijo kupovala cepiva. Pri poslih s farmacevtskimi družbami se ni izkazala. Sodelovanje s Pfizerjem, z njim je podpisala 35 milijard evrov vredno pogodbo, so obtežile netransparentnost, preiskave korupcije in pranja denarja. Evropsko javno tožilstvo je sprožilo postopek, mediji so poročali o sms-sporočilih, ki si jih je izmenjala z izvršnim direktorjem farmacevtskega podjetja in jih nato izbrisala. Nizozemska evropska poslanka Sophie in t' Veld je leta 2021 od komisije zahtevala pojasnila o kršitvi uredbe o transparentnosti, ker je treba relevantna besedilna sporočila hraniti. Zaradi suma naklepnega uničenja dokazov je poslanec Zelenih vložil kazensko ovadbo. /.../ Ameriški Foreign Policy je pred leti objavil strupeno analizo o družinskih in sploh visokih političnih povezavah Ursule von der Leyen, ki je vedno imela nekakšen privilegij in so ji zveze odpirale vrata, čeprav ni imela potrebnih kompetenc. /.../

Saša Vidmajer
Delo

Njeno vodenje komisije je bizarno in občasno vzbuja posmeh, izjave so nedomišljene in nastopi nesprejemljivi, svoje ideje rada prodaja kot prelomne, a se znova in znova blamira. V vznesenih, dramatičnih govorih patetično odkriva dušo Evrope, vendar ima dvojno moralo in popušča zahtevam kapitala in lobijev. Bila naj bi močna ženska združene Evrope, toda deluje za interese Združenih držav, ponavlja ameriška stališča, komisija je kot eksponent vojaško-industrijskega kompleksa. Popušča vzhodni Evropi in podpira farso z vladavino prava. Še naprej zagovarja Izrael, za kar je niso pooblastile države članice in kar je v nasprotju z javnim mnenjem nas, Evropejcev." 

 

Vir: Sobotna priloga

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta