(FOTO) Pomurka v tujini: Latvijci so pravi kavalirji

Ines Baler Ines Baler
09.04.2019 10:04

Doroteja Mesarič iz Bakovec je 26-letna magistrica socialnega dela, ki od januarja živi v zahodno latvijskem mestu Kuldiga, kjer v okviru programa Erasmus+ opravlja prostovoljno delo na področju vključevanja v družbo, reševanja družbenih izzivov in pomoči najbolj ranljivim osebam. Pravi, da je odločitev podati se v tujino odlična priložnost za osebnostno in profesionalno rast.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv

Kdaj in kako vas je pot zanesla v Latvijo? 
Septembra 2018 sem se iz Ljubljane, kjer sem živela in študirala zadnjih sedem let, vrnila nazaj v rodno Prekmurje. Pomanjkanje motivacije za dokončanje študijskih zadev v danem roku me je prisililo, da se vsaj začasno preselim nazaj domov. Manjkala mi je le magistrska naloga, ki sem jo sicer takrat že pisala, ampak tako obsežno delo zahteva precej časa. Življenje se mi je po vrnitvi precej obrnilo na glavo. Prijavila sem se na Zavod za zaposlovanje in kmalu ugotovila, da moram poskrbeti za svojo prihodnost. Na elektronski naslov sem prejela ponudbo za opravljanje prostovoljnega dela v Latviji in sem razmišljala, kaj storiti. Tekom študijskih let sem opravila veliko ur prostovoljnega dela v različnih organizacijah, zato sem se spraševala, ali ni počasi dovolj tega. Ker pa je v meni vseskozi tlela želja tujini, spoznavanju drugih kultur, narodnosti, jezikov, sem se prijavila na projekt Prostovoljna služba Erasmus+ v Latviji. Povabljena sem bila razgovor preko Skypa ter bila tudi izbrana. Tako sem se v januarju za obdobje šestih mesecev odpravila v mestece Kuldiga, locirano v zahodnem delu Latvije.
Kakšno delo tam opravljate?
Opravljam prostovoljsko službo na Srednji turistični in tehnični šoli. Program evropske prostovoljske službe je financiran s strani Evropske unije, bistvo programa pa je, da opravljaš službo v zameno za brezplačno nastanitev ter stroške prehrano. Prav tako imam povrnjene potne stroške ter mesečno dobivam žepnino. Poslanstvo tega programa je sicer združevanje mladih pri prizadevanju za bolj vključujočo družbo, pomoč najbolj ranljivim osebam in reševanje družbenih izzivov. To pa je tudi odlična izkušnja za mlade, ki se želijo naučiti kaj novega in osebnostno zrasti.

Osebni Arhiv
Osebni Arhiv
Osebni Arhiv
Osebni Arhiv
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta