Gorička vina Marof na treh celinah

Timotej Milanov Timotej Milanov
31.05.2019 15:45

Pred desetimi leti se je v Mačkovcih začela zgodba o pridelavi vrhunskega vina in ustvarjanju blagovne znamke višjega cenovnega razreda. Prodrli so v enajst držav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z degustacijskega prostora vinske kleti se razprostira pogled na vinograd v obliki amfiteatra.
Nataša Juhnov

Čeprav pomurski gospodarstvenik Stanko Polanič, ki se je pred desetimi leti odločil za naložbo v gradnjo vinske kleti na posestvu Marof v Mačkovcih, pravi, da to v vinogradništvu ni dolgo obdobje, so po besedah direktorja in enologa Uroša Valcla v tem času dosegli veliko več, kot so pričakovali na začetku.

Stanko Polanič
Nataša Juhnov
Uroš Valcl
Nataša Juhnov

Avtohtona modra frankinja

Na tretjini površin vinogradov, ki jih obdelujejo, so zasadili modro frankinjo, predvsem zaradi zgodovinskih povezav sorte s Slovenijo. "Mednarodna ampelografska stroka je lansko leto potrdila, da je modra frankinja originalna slovenska sorta, ki izvira iz okolice Slovenskih Konjic. Hkrati je to najbolj plemenita rdeča sorta," pravi Valcl, ki dodaja, da so bili z modro frankinjo, pridelano v Mačkovcih, v mednarodnih vinarskih krogih deležni precej pozornosti zaradi njene kakovosti, ki ji tudi sicer pri pridelavi dajejo prednost pred količino.

Investicija za prihodnje generacije

V desetih letih so v projekt vložili osem milijonov evrov lastnega denarja, prav tako so dobili 1,4 milijona evrov evropskih sredstev. "Zame je pomembno tudi to, da nam je uspelo tujino prej kot slovensko javnost prepričati, da ima Goričko najboljše pogoje za razvoj rdečih sort v Sloveniji, čeprav so doslej ljudje v Sloveniji živeli v prepričanju, da je primorsko vinogradništvo tisto, ki bi lahko gradilo razvoj na rdečih sortah," pravi Polanič. Tudi Valcl izpostavlja, da je Goričko unikatna pokrajina, kjer se panonska klima sreča s hladnejšim alpskim zrakom. Hkrati gre po njegovih besedah za matično osnovo, ki je po sestavi posebna v svetovnem merilu.

Z degustacijskega prostora vinske kleti se razprostira pogled na vinograd v obliki amfiteatra.
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta