Grad Negova kraj umetnosti in kulture

Marina Vrbnjak, Vestnik
17.06.2020 06:20

Spodbuditi želijo lokalno ustvarjalnost. V nedeljo zeliščarski dan. Na ogled fotografska dela Prešernovega nagrajenca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzpostavili so prvo trajnostno, zeleno in odgovorno izposojevalnico koles.
Marina Vrbnjak

Evropski projekt Ruritage, v katerem sodelujeta tudi dva slovenska partnerja - Zavod Kultprotur Gornja Radgona in KID Kibla iz Maribora -, med epidemijo ni stal. Kot je povedal Peter Tomaž Dobrila, ustanovitelj mariborskega multimedijskega centra Kibla, so morali izvedbe projektov zaradi splošne situacije časovno zamakniti, a so ohranili programske zasnove regeneracije podeželja.

Trajno kulturno središče

Z evropskimi sredstvi, ki jih je prejel partner Zavod Kultprotur, skušajo omogočiti razvoj grajskega kompleksa Negova. Glavni cilj je pozicioniranje gradu kot regionalnega in mednarodno prepoznanega središča umetnosti in kulture.

Na gradu so odprli fotografski razstavi.
Marina Vrbnjak

Zeliščarska tržnica

"Še vedno smo nekako v obdobju negotovosti, zaradi situacije pa je letošnji program nekoliko okrnjen in spremenjen," je povedala direktorica Zavoda Kultprotur Tatjana Kotnik Karba. Že danes so na gradu odprli fotografski razstavi letošnjega Prešernovega nagrajenca Stojana Kerblerja in romunskega fotografskega odličnika Zsolta Bikfalvija. Od leta 2015 je grad Negova namreč eno od šestih svetovnih prizorišč FIAP za razstave umetniške fotografije.

Že danes so na gradu odprli fotografsko razstavo letošnjega Prešernovega nagrajenca Stojana Kerblerja.
Marina Vrbnjak
Fotografije razstavlja tudi romunski fotograf Zsolta Bikfalvi.
Marina Vrbnjak

Spodbujajo zeleni turizem

V Gornji Radgoni, med drugim tudi na gradu Negova, pa so vzpostavili prvo trajnostno, zeleno in odgovorno izposojevalnico koles, ki spodbuja preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo, zeleno mobilnost in zeleni turizem v pomurski regiji. V sklopu projekta je Zavod Rastišče pomladi 2019 pripravil promocijsko in ozaveščevalno kampanjo, s katero so zbirali stara kolesa, ki gospodinjstvom predstavljajo potencialni odpadek.

Tatjana Kotnik Karba
Marina Vrbnjak
To nedeljo pred gradom pripravljajo Zeliščarski dan oziroma Negovanje 2020.
Marina Vrbnjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta