Horvatovi v Žižkih zgradili klavnico za govedo

V okviru dopolnilne dejavnosti bodo izdelovali goveje steake in burgerje. Na voljo bodo tudi storitve klanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ograda za dovoz živali je premična, da v času, ko klavnica ne bo delovala, ne bo zasedala koristnega prostora.
Nataša Juhnov

Na kmetiji Horvatovih v Žižkih je Pomurje spet dobilo klavnico za govejo živino. To je največja investicija v zgodovini družinske kmetije, ki s tem stopa na začrtano pot razvoja, ta pa se odlično vklaplja v današnje kulinarične trende v državi in širše. Zamisel o zagonu lastne klavnice in proizvodnji mesnih izdelkov je pri Horvatovih dozorevala že deset let.
"Razmišljali smo, v katero smer bi peljali nadaljnji razvoj kmetije in ugotovili, da lahko največjo dodano vrednost dosežemo z lastnimi izdelki," pravi Zvonko Horvat. Vmes je prenehala delovati soboška Pomurka, zaradi česar so imeli govedorejci v regiji težave s klanjem, kar je pri Horvatovih še pospešilo njihovo odločitev. Najbližja klavnica, ki jo lahko koristijo pomurski govedorejci, je trenutno v Lenartu.

Kmetijo od leta 2016 vodi mladi prevzemnik Gašper Horvat, na posnetku s soprogo Viktorijo in s staršema Marijo in Zvonkom.
Nataša Juhnov

Večinoma prosta reja

Horvatovi trenutno redijo 180 glav živine. Med prvimi v Sloveniji so začeli rediti pasmo rdeči angus, zgodba o tem je danes stara 20 let. Prvo čredo so takrat pripeljali s farme na Madžarskem, ki so jo upravljali kanadski govedorejci. Za to pasmo jih je navdušil profesor za govedorejo z ljubljanske Biotehniške fakultete Slavko Čepin, predvsem zaradi kakovosti mesa tega goveda, ki je primerno za žar program, predvsem za steake in burgerje, ki jih bodo zdaj izdelovali Horvatovi.
"Meso je nekoliko specifično in drugačno od mesa naših simentalk," pravi Zvonko Horvat. "Niti ne vemo, koliko mleka dajejo, saj vse spijejo teleta. To je mesni tip goveda, ki ni primeren za mlečno proizvodnjo. Pred tem nismo vedeli nič o tej pasmi, saj je v Sloveniji še ni bilo, prav tako takrat na spletu še ni bilo veliko informacij o tem," še pojasni.

Prekmurska govedina v Ljubljani

Večino mesa so Horvatovi že doslej prodali v Ljubljano, konkretno so preko posrednika sodelovali z znano gostilno As. "Povpraševanje je veliko," pravi Zvonko Horvat in dodaja, da so se za njihovo meso zanimali že številni znani slovenski chefi in hoteli. Vedno bolj po njem sprašujejo tudi v lokalnem okolju.

Prostori v novi klavnici bodo poleg zakolov namenjeni tudi prozvodnji mesnih izdelkov.
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta