Izvaja se zatiranje ameriškega škržatka, iz Pomurja na okuženem območju 22 občin

Vestnik.si
26.06.2024 06:00

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vinogradnike opozarja, da je za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice nujno zatiranje z ustreznimi fitofarmacevtskimi sredstvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trsna rumenica je ena najbolj nevarnih bolezni trte.
Gabrijel Seljak

V okuženem območju zlate trsne rumenice v Prekmurju in na Štajerskem je treba v vinogradih opraviti tri škropljenja, v brajdah in ohišnicah pa vsaj eno. Iz seznama razmejenih območij območij izhaja, da so v severovzhodni Sloveniji na okuženem območju občine Dobrovnik, Lendava, Beltinci, Tišina, Gornji Petrovci, Šalovci, Moravske Toplice, Murska Sobota, Rogašovci, Turnišče, Kobilje, Kuzma, Puconci, Cankova, Grad, Hodoš, Črenšovci, Odranci, Velika Polana, Sveti Jurij ob Ščavnici, Ljutomer in Razkrižje. 

Zlata trsna rumenica je nevarna in neozdravljiva bolezen vinske trte, ki jo prenaša ameriški škržatek. Bolezen vpliva na zmanjšanje količine in kakovosti grozdja, okužene trte pa lahko propadejo. Javna služba zdravstvenega varstva rastlin je 10. junija sporočila, da so bili v vinogradnih ameriški škržatki v stadiju ličinke L1 in L3 ter tudi prve ličinke L3 stadija. Priporočeno je bilo, da se prvo tretiranje na območju severovzodne Slovenije opravi, ko bo trta povsem odcvetela, najpozneje do 23. junija. "Zatiranje opravite šele takrat, ko bo trta povsem odcvetela. Pripravki, ki se uporabljajo za zatiranje ameriškega škržatka, so namreč nevarni za čebele. Pred tretiranjem je treba pokositi cvetočo podrast v vinogradu oziroma na drugi način preprečiti, da bi jo fitofarmacevtsko sredstvo (FFS) doseglo," so zapisali. Po prvem tretiranju bosta sledili še dve. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta