Jablanovec v zadevi Galex oproščen

Timotej Milanov Timotej Milanov
06.03.2020 17:52

Tožilstvo očitalo direktorju poneverbo poslovnih listin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Jablanovec pred sodiščem
Jure Zauneker

V letih od 2010 do 2013 je Miran Jablanovec kot odgovorna oseba podpisal letna poročila družbe Galex, v teh pa so bile popisane tudi zaloge zdravil s pretečenim rokom trajanja. S tem naj bi bil oškodoval posojilodajalca - Poštno banko Slovenije in Raiffeisen banko, ki sta Galexu odobrili skupno za 2,3 milijona evrov posojil. Obramba je ves čas trdila, da je šlo za tako imenovane razvojne zaloge zdravil, ki so potrebne za dokazovanje obstojnosti zdravil pri prodaji licenc. Na zadnji obravnavi ta teden je v prid tej razlagi pričal tudi Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo.
Tudi okrajni sodnik Stanislav Žižek je presodil, da ni dovolj dokazov za obsodbo Jablanovca, ki ga je oprostil obtožb, oškodovano banko (obe omenjeni sta medtem že postali del skupine NKBM) pa napotil na civilno tožbo. Argumenti, ki jih je navajala obramba, niso prepričali okrožnega državnega tožilca Mateja Kučana, ki meni, da bi morale biti omenjene zaloge odpisane, kar sta potrdili tudi izvedenki finančne stroke. Kučan je za očitana kazniva dejanja zahteval enotno kazen leto in pol zapora ter denarno kazen. Kučan je po razglasitvi sodbe že napovedal pritožbo tožilstva. (tmi)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta