Kdo pripravi najslajšo prleško sladico?

Marina Vrbnjak, Vestnik
14.06.2020 16:00

Tokrat je potekalo le državno ocenjevanje prleških gibanic, kulinarični pohod pa je odpadel. Prijavilo se je 24 tržnih ponudnikov in ljubiteljev prleške gibanice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Vsakoletno ocenjevanje prleških gibanic pridobiva pomembnost. Letošnje je postreglo z odličnimi rezultati in izjemno lepo razstavo, kar priča o tem, da marsikje pogosto v kuhinji zadiši po tej tradicionalni prleški sladici," je povedala predsednica društva Tjaša Kos. 
Marina Vrbnjak

V župnijskih prostorih v Križevcih pri Ljutomeru je ta konec tedna dišalo po prleških gibanicah. In to prav močno, saj je tam potekalo odprto državno ocenjevanje te tradicionalne prleške jedi, ki se je ohranjala skozi mnogo rodov, a se sčasoma iz glavne jedi spremenila v sladico. Kot tradicionalna jed si prleška gibanica zasluži še večjo prepoznavnost tako v lokalni skupnosti kot širše, menijo pri društvu Kelih, ki je pripravilo dogodek in je nosilec za pripravo prleških gibanic v registru nesnovne dediščine.

Radi jo pečejo tudi mladi

"Vsakoletno ocenjevanje prleških gibanic pridobiva pomembnost. Letošnje je postreglo z odličnimi rezultati in izjemno lepo razstavo, kar priča o tem, da marsikje pogosto v kuhinji zadiši po tej tradicionalni prleški sladici," je povedala predsednica društva Tjaša Kos. Z njenimi besedami se je strinjal tudi predsednik strokovne komisije Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in kuhar z več kot tridesetletnimi izkušnjami v različnih kuhinjah po celem svetu, ki natančno spremlja kulinariko in njene posebnosti na lokalnem parketu po Sloveniji. Navdušen je bil nad kakovostjo ocenjenih prleških gibanic, istočasno pa je priznal, da ga je presenetilo veliko prijavljenih v kategoriji ljubiteljev prleške gibanice, še posebno mladih. Na tekmovanje se je sicer letos prijavilo 24 tržnih ponudnikov in ljubiteljev prleške gibanice. Poleg Vozlja sta v komisiji sedeli še mojstrica prleške kuhinje Jelena Tramšek, ki je do nedavnega prleško gibanico čisto po svoje predstavljala na krožnikih v Gostilni Tramšek, in Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, tudi avtorica raznih strokovnih člankov in prispevkov s področja ohranjanja tradicionalne kulinarike Prlekije.

Tričlansko strokovno komisijo so letos sestavljali Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, in Jelena Tramšek, mojstrica prleške kuhinje. 
Marina Vrbnjak
Tradicionalno jed so ocenjevali v dveh kategorijah. V kategoriji ljubiteljev prleške gibanice je bilo ocenjenih štirinajst prleških gibanic, prvo mesto pa je osvojila Marija Žuman iz Ključarovcev, ki je tudi absolutna zmagovalka ocenjevanja. 
Marina Vrbnjak

Prvič bodo podelili certifikate

Konec junija bo kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih prvič podelilo še certifikate za tradicionalno prleško gibanico. S podelitvijo teh certifikatov bodo spodbujali peko prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči, ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev certifikata uporaba okrogle lončene sklede. "Certifikat bo letos prejelo šest ljubiteljskih pripravljavcev prleške gibanice in štirje tržni ponudniki," je še povedala Tjaša Kos, ki obžaluje le, da letos niso izpeljali kulinaričnega pohoda Prleška gibanica, ki je lani privabil ljubitelje pohodništva, kulinarike in vin iz vse Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta