Končno se prebivalcem Goričkega obeta konec muk

Andrej Bedek Andrej Bedek
11.10.2019 15:49

Z odločitvijo Avstrijcev za prepoved prometa tovornjakov, težjih od 7,5 tone, do mejnega prehoda Bonisdorf v bližini Kuzme bo lažje živeti ob cesti med Petanjci in Kuzmo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občine ob državni cesti čez Goričko so bile doslej preobremenjene s težkim tovornim prometom.
Natasa Juhnov

Avstrijske oblasti so prepovedale (tranzitni) promet tovornjakov, težjih od 7,5 tone, na cesti od mejnega prehoda Bonisdorf (v bližini Kuzme) v notranjost države, do krožišča Doiber pri Ženavcih/Jennersdorfu, so objavili nekateri njihovi lokalni spletni portali. V teh dneh je tako že predvideno postavljanje prometne signalizacije, s tako ureditvijo pa želijo severni sosedje težji tovorni promet na tem koncu preusmeriti na mejne prehode Žetinci (Gederovci)/Sicheldorf, Radgona/Bad Radkersburg in Heiligenkreuz.

Občine ob državni cesti čez Goričko so bile doslej preobremenjene s težkim tovornim prometom.
Natasa Juhnov

Občinam ustreza, tovornjakarjem ne

Branko Cipot, direktor logističnega podjetja Murska Transport, je o avstrijski odločitvi izvedel od nas. Njihovo podjetje po cesti iz Murske Sobote čez mejni prehod Kuzma v Avstrijo opravi do tri tranzitne vožnje na teden. Sami so si prizadevali, da bi se na regionalni oziroma državni cesti R2-440 med Petanjci, Gederovci, Cankovo in Kuzmo dovoljeval tranzitni promet tovornjakov, težjih od 7,5 tone, vendar le "domačim" prevoznikom in gospodarskim družbam s sedežem v občinah ob tej prometnici.

Manj goriva in cestnin

Poti čez Goričko so predvsem avstrijski tovornjakarji in drugi tujci izbirali zato, da so se izognili plačilu cestnin, ko so peljali tovor na Hrvaško ali Madžarsko. Po ocenah pomurskih prevoznikov je denimo hrvaški prevoznik, ki ni potoval po naši avtocesti do Šentilja in nato v Avstrijo, ampak po cesti R2-400 čez prehod v Kuzmi in nato pri Ilzu na avstrijsko avtocesto, zaradi neplačila cestnine in krajše razdalje privarčeval vsaj 100 evrov pri eni vožnji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta