Kultura si utira poti od ljudi do ljudi

A. Nana Rituper Rodež A. Nana Rituper Rodež
17.05.2019 15:25

Vse do 26. maja bo v Sloveniji v sklopu Tedna ljubiteljske kulture več kot tisoč kulturnih dogodkov, njihova odskočna deska je bila tokrat Murska Sobota s plesom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na otvoritvi so zaplesali plesalci Plesne izbe Maribor in Centra plesa maribor, zaigral pa je tudi Vasko Atanasovski. 
Nataša Juhnov

V Gledališču Park Murska Sobota je potekalo nacionalno odprtje šestega Tedna ljubiteljske kulture (TLK), najmnožičnejše prireditve Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki bo v slovenskem kulturnem prostoru trajala vse do 26. maja. Odvilo se bo več kot tisoč kulturnih dogodkov. Letos je v ospredju ples in tudi uvodna prireditev plesni omnibus z živo glasbo Sprehajalec ptic je bila v znamenju plesa in povezovanja s poezijo.

Povezovalna identiteta

V svojem nagovoru je slavnostni govornik in častni pokrovitelj letošnjega TLK, predsednik države Borut Pahor, spregovoril o petih stoletjih zgodovine slovenskega naroda ter o kulturnih in državotvornih potezah naših prednikov. Spomnil je, da je v preteklosti tudi preprost človek na svoj način ohranjal kulturo, kar je bilo odločilno, da je "narod lahko stal in obstal". Pravi še, da se s tem tednom spominjamo vseh rodov, nekdanjih in tistih, ki ustvarjajo danes, ki ohranjajo kulturo kot našo najbolj povezovalno identiteto, ter da jo vsi ti ustvarjalci ohranjajo na najbolj plemenite, žive in živahne načine. Da je bilo letos odprtje ravno Murski Soboti, ni naključje, saj je to mesto eno najpomembnejših središč sodobnega plesa, poleg tega se s tem pridružujejo zaznamovanju 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na prelomne dogodke je spomnil tudi Aleksander Jevšek, župan Murske Sobote, in povedal, da so Prekmurci skoraj tisoč let čakali na ta svečani dogodek. Če tisočletje ljudje v tem prostoru ne bi ohranjali slovenske kulture, ne bi ohranjali slovenske besede, bi se na pariški mirovni konferenci leta 1919 slabo končalo. Dodal je, da moramo biti hvaležni možem z Matijem Slavičem na čelu, ki so nas tam zastopali in dosegli, da je to ozemlje danes Slovenija. "Ponosni smo tudi, da je to slovenski praznik in ne le prekmurski dogodek," je dejal.

Plesalci so zavzeli ulice Murske Sobote in jih prepustili tudi drugim ljubiteljskim ustvarjalcem. 
Nataša Juhnov

Kultura je najbolj hvaležna

Marko Repnik, direktor JSKD, je poudaril, da se je s pomembnim jubilejem letos ujelo, da je bilo nacionalno odprtje ravno v Murski Soboti, tudi zato, ker je plesna dejavnost tu zelo razvita in je plesalec, koreograf in režiser Matjaž Farič postal ambasador TLK 2019. Ljubiteljska kultura je dobro razvita po vseh slovenskih regijah. Kar se sofinanciranja tiče, se stvari zadnje leto izboljšujejo in se tudi v kulturi že kaže gospodarska rast. "Upamo in želimo si, da bodo leta, ki so pred nami, temu sledila in bo ministrstvo za kulturo namenilo za kulturo vsaj toliko ali še več kot pred letom 2008." Kulturno ministrstvo ljubiteljski kulturi nameni 4,5 milijona evrov letno, dejavnost JSKD sofinancirajo še občine, ta denar pa se, kot meni, preko kulture in dogajanja vrača nazaj v njihove občine. "Saj bi bilo lepo, če bi dobili še nekaj tisočakov zraven, ampak mi znamo shajati s tem, kar imamo, kajti ljubiteljska kultura je najbolj hvaležna, najmanj stane in ima največjo dodano vrednost. Z njo se ljudje ukvarjajo prostovoljno in zastonj, je pa res, da bi si zaslužili nekaj več pozornosti in sredstev."
Zbrane je nagovoril še Matjaž Farič in med drugim v poslanici o plesu povedal, da ples vedno išče nove poti, presega zmogljivosti, in to brez merjenja točk ali centimetrov, ples v uspehih in polomih kaže na ranljivost in minljivost, pri vsem tem pa je lep, prepričljiv in pretresljiv. "Pleše lahko vsak, pleše lahko popolno in nepopolno telo, neposredna lepota in bistvo plesa pa se skriva v iskrenosti in resnici našega gibanja, v telesu, ki govori svoj jezik."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta