Ljutomerska županja Olga Karba prepričana, da ima glede sklica seje na daljavo prav

Majda Horvat, Vestnik
24.12.2021 06:00

Večina svetnikov sejo zapustila, ker je bila spet sklicana na daljavo. Ministrstvo in vlada imata zvezane roke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zaradi sklica seje na daljavo s pomočjo aplikacije Zoom je večina ljutomerskih svetnikov prekinila povezavo, še preden se je seja občinskega sveta vsebinsko in po dnevnem redu sploh začela. Slika: Posnetek zaslona

Posnetek Zaslona

Ljutomerski občinski svet bi moral sprejemati proračun v prvem branju, toda večina od sprva 19 prisotnih svetnikov je zaradi sklica seje na daljavo s pomočjo aplikacije Zoom to zapustila, še preden se je vsebinsko in po dnevnem redu sploh začela.

Za sklic seje na daljavo se je ljutomerska županja Olga Karba odločila kljub mnenju pravne službe ministrstva za javno upravo, da sklicevanje sej na daljavo s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije ni več zakonsko dopustno. Dopis je že 17. junija letos poslala vsem slovenskim občinam.

Tvegano ali ne?

K spoštovanju zakonitosti sta v čas razprave o načinu sklica seje pozivala svetnika Damjan Bogdan in Dejan Karba, županja pa je vztrajala pri mnenju, da je ravnala v skladu s 35. členom zakona o lokalni samoupravi, predvsem z upoštevanjem njegovega četrtega odstavka. Ta navaja, da je sejo dovoljeno izpeljati na daljavo tudi, če izvedba seje z osebno navzočnostjo članov občinskega sveta pomeni tveganje za njihovo zdravje in varnost.

Županja Olga Karba Foto: Miha ŠOŠTARIČ

Miha Šoštarič

Poudarila je še, da so zanjo navedbe v zakonu povsem jasne in da je razlaga, ki jo je občinska uprava prejela z ministrstva, pravno pomanjkljiva zaradi delnega upoštevanja besedila omenjenega člena. Večkrat je poudarila tudi, da bi bil sklic seje s prisotnostjo svetnikov, zaposlenih v občinski upravi in številnih vabljenih v majhni sejni sobi občine preveliko tveganje za njihovo zdravje.

Prevzela je odgovornost

"Prepričana sem, da imam prav, in prevzemam odgovornost," je vztrajala Olga Karba in zavrnila tudi prošnjo svetnika Maksimiljana Gošnjaka za razumen dogovor, saj da nekatere svetnike nastala situacija postavlja v veliko dilemo.

Odločitev županje sta javno podprla svetnika Jože Panič in Jože Klemenčič. Županja predloga, da bi svetniki glasovali o načinu sklica seje, ni sprejela in se je odločila, da vodenje nadaljuje po dnevnem redu. Toda večina svetnikov je prekinila povezavo in s tem povzročila nesklepčnost seje.

Z ministrstva za javno upravo so na naše novinarsko vprašanje, zakaj županji Ljutomera niso poslali nove razlage omenjenega člena zakona o lokalni samoupravi, kot jo je zahtevala, odgovorili, da so županji pojasnilo poslali v roku, kot je določen z uredbo o upravnem poslovanju. Dodali so, da se je županja s tem dopisom nanje obrnila šele na dan sklica seje občinskega sveta.

Ministrstvo vztraja

"Ministrstvo za javno upravo ne bo podalo drugačnega mnenja, kot ga je že v svojih prejšnjih dveh dopisih s 17. junija 2021 in 2. decembra 2021," so še zapisali v odgovoru. Glede možnosti za rešitev zapleta pa pravijo, da ministrstvo le pojasnjuje veljavno zakonodajo in ne presoja ravnanja županje v konkretnem primeru. Prav tako se ministrstvo in vlada v posamično odločanje županov in občinskih funkcionarjev nimata pravice vmešavati.

Županja Olga Karba na vprašanja, kdaj bo sklicala novo sejo in na osnovi katerih kriterijev ali meril se bo odločala glede načina sklica, do oddaje članka v tisk ni odgovorila. Prav tako ni pojasnila, kako je mogoče rešiti nastali položaj, da se zagotovi nadaljnje delo lokalne skupnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta