Murska Sobota gre z lekarnami na svoje

Timotej Milanov Timotej Milanov
04.07.2019 15:01

Ultimat Ivanu Zajcu se je iztekel. Ker ni odstopil, je vodstvo murskosoboške občine začelo vzpostavljati nove lekarne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soboška občina bo kupila prostore v Grajski ulici.
Foto Zauneker

V mestni upravi se trenutno ukvarjajo s pripravo dokumentacije, potrebne za izstop Mestne občine Murska Sobota (MOMS) iz Pomurskih lekarn in delitev premoženja. O zadevi bo moral odločati tudi mestni svet. Župan Aleksander Jevšek pojasnjuje, da gre v prvi fazi za pripravo pravnih aktov, s katerimi se bo lahko soboška občina formalno izločila iz Pomurskih lekarn. V nadaljevanju bodo po besedah Jevška pripravili akte, na podlagi katerih bodo ustanovili nove lekarne, nato se bodo lotili še iskanja prostorskih rešitev za njihovo delovanje.

Soboška občina bo kupila prostore v Grajski ulici.
Foto Zauneker
Ivan Zajc
Nataša Juhnov

Pritisk na vseh ravneh

Soboška občina je pred kratkim vložila tudi novo kazensko ovadbo zoper Zajca zaradi povzročanja premoženjske škode, zlorabe položaja in opuščanja dolžnega ravnanja, vse omenjeno pa je vezano na neizvajanje javnih naročil v lekarnah. "Pomurske lekarne že vrsto let ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju, zdravila pa nabavljajo z neposrednimi pogodbami z določenimi dobavitelji. Nespoštovanje predpisov omogoča monopolni položaj določenih dobaviteljev zdravil, posledično pa dražja zdravila tako na recept kot brez recepta in slabšo kakovost storitev. To pa vedno prekomerno plačajo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in naši občani. Tudi vaši," je Jevšek med drugim zapisal v dopisu, v katerem je o izstopu soboške občine iz Pomurskih lekarn obvestil preostale občine ustanoviteljice in predsednika vlade Marjana Šarca ter ministra za zdravje Aleša Šabedra.

Zaposleni proti razdruževanju

"Nasprotujem razbitju najuspešnejšega javnega zavoda v regiji, saj je očitno, da želi soboška občina to uresničiti na različne načine. Še naprej si bomo prizadevali za nemoteno oskrbo prebivalcev z zdravili," pravi Ivan Zajc, ki še pove, da izrečenih očitkov, ultimatov in groženj ne bo komentiral. S kazensko ovadbo še ni seznanjen. Glede izvajanja javnih naročil vnovič poudarja, da so s preostalimi javnimi lekarniškimi zavodi pooblastili Lekarniško zbornico Slovenije, ki bo še ta mesec izvedla skupno javno naročilo. Pri tem pa ne bodo sodelovali v Mariborskih lekarnah, saj, kot pravi direktor zavoda Albin Turk, nadaljujejo postopek javnega naročila za nakup zdravil, ki so ga začeli, še preden se je lekarniška zbornica lotila priprave skupnega javnega naročila.
Če bi soboška občina uspela z izločitvijo in ustanovitvijo novega zavoda, se poraja vprašanje, kaj to pomeni za obstoječe Pomurske lekarne, ki na območju MOMS ne bi smele več izvajati lekarniške dejavnosti. V petih soboških lekarnah so namreč lani realizirale skoraj polovico vseh storitev. To bi za Pomurske lekarne, ki torej v Murski Soboti ustvarijo daleč največ prometa, pomenilo tudi precej manj prihodkov, kar odpira vprašanja o možnostih za nadaljnji razvoj zavoda, v katerem je trenutno 97 zaposlenih. Ti so v torek v izjavi za javnost odločno izrazili nasprotovanje razdruževanju javnega zavoda. Sledil je odziv Jevška, ki je zaposlenim v lekarnah očital, da so se oglasili šele zdaj, ko so ogroženi njihovi privilegiji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta