Nujne obnove okoljsko spornih čistilnih naprav

Majda Horvat, Vestnik
29.10.2019 16:06

V Odrancih preučujejo možnost priključitve kanalizacijskega omrežja na čistilno napravo v Beltincih. Župana Ivan Markoja in Marko Virag že začela pogovore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Odrancih izvajajo kratkoročne ukrepe za sanacijo čistilne naprave. 
Majda Horvat

V Odrancih obnavljajo komunalno čistilno napravo (KČN), ki čezmerno obremenjuje okolje z izpusti vode v potok Črnec. Kratkoročni sanacijski ukrepi, ki so jih začeli izvajati septembra in se zaključujejo, zajemajo odvoz dela odpadne vode iz prvega usedalnika na čiščenje drugam, dodatno prezračevanje vode na izhodu in pogostejše odstranjevanje mulja na odlagališču. Prav tako so že dvignili z ležišča enega od treh najstarejših bobnov za čiščenje odpadnih vod (skupaj jih je sedem) in obnovili njegovo betonsko korito. Potek začetnih sanacijskih del, ki bodo občino stala skupaj z obnovo betonov približno 65 tisoč evrov, si je nedavno ogledal inšpektor za okolje, ki je zaradi neustreznega delovanja čistilne naprave Občini Odranci julija letos izdal odločbo.

Naprave brez okoljevarstvenih dovoljenj

Okoljski inšpektorat je zaradi nezadostnega delovanja komunalnih čistilnih naprav in čezmernega obremenjevanja okolja maja lani odločbo najprej izdal upravljavcu turniške KČN, podjetju Varaš in Občini Turnišče, septembra in oktobra lani pa še Občini Črenšovci za napravi v Bistrici in Trnju, zato je bilo inšpekcijsko ukrepanje za KČN v Odrancih pričakovano. Inšpekcijska služba je že lani tudi ugotovila, da vse tri naprave delujejo brez okoljevarstvenih dovoljenj. Vse tri občine so obnovo čistilnih naprav prijavile na razpis za regionalni razvoj kot skupni projekt Dolinska kanalizacija (druga faza), vendar so glede na sklenjeni dogovor pristale na drugem mestu po pomembnosti. Prednost je dobilo dokončanje pomurskega vodovoda.

V Črenšovcih bodo obnavljali

Občina Odranci ima že nekaj časa pripravljeno dokumentacijo za obnovo KČN, stala naj bi jo približno 2,5 milijona evrov, vendar je s temeljitejšimi posegi čakala na možnosti pridobitve kohezijskih sredstev oziroma dolgoročnih rešitev. Ena od teh bi bila postavitev nove čistilne naprave skupaj s črenšovsko občino, vendar se je tamkajšnji občinski svet pred kratkim odločil za obnovo obeh obstoječih čistilnih naprav, saj je to po strokovnem mnenju za občino ugodneje. V Odrancih tako zdaj veliko resneje preučujejo možnost priključitve tamkajšnjega kanalizacijskega omrežja na drugo čistilno napravo, v Beltincih.
Župan Ivan Markoja pravi, da je tehnično to mogoče zelo hitro izvesti, saj bi kanalizacijsko cev lahko priključili na omrežje sosednje občine pri Lipi, do tja pa bi jo lahko položili po javni površini. Markoja se je o tej možnosti že pogovarjal z beltinskim županom. Marko Virag pravi, da je zaradi nezadostne zasedenosti čistilne naprave v Beltincih možnost priključitve Odrancev zanje načeloma sprejemljiva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta