Ostra kritika vodstva knjižnice

Majda Horvat Majda Horvat
26.06.2019 19:39

Franci Just odstopil kot predsednik in član strokovnega sveta in predstavil slabe razmere v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako se bo na Justove očitke odzval svet zavoda PiŠK? V njem imata ustanoviteljici sedem članov, pet Mestna občina Murska Sobota in dva Občina Beltinci, dva člana sta iz vrst zaposlenih. 
Nataša Juhnov

Zaradi neupoštevanja priporočil, pobud in sklepov strokovnega sveta in zaradi nedopustne zamude pri pripravi programa dela je Franci Just odstopil z mesta predsednika in člana strokovnega sveta Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PiŠK). Odstopno izjavo je podal na seji strokovnega sveta 13. junija, razloge pa obrazložil v pismu, ki ga je 19. junija naslovil na predsednika sveta zavoda Marka Polanščka. Kot je pojasnil Just, je odstopno izjavo sestavil nekaj dni pozneje zaradi obveznosti, ki jih je imel kot profesor ob koncu šolskega leta, in da so z vsebino seznanjene tudi občine, obe ustanoviteljici zavoda, torej Mestna občina Murska Sobota in Občina Beltinci, ter deset občin pogodbenic, ki jim je odstopno izjavo poslal po elektronski pošti.

Upad gradiva, ni razstave prekmurske književnosti ...

Just v svoji odstopni izjavi najprej ugotavlja, da so po treh letih njegovega vodenja strokovnega sveta nastale razmere, v katerih ta organ zavoda ne more uresničevati svojih nalog, ki so opredeljene v poslovniku, in tudi, da se predlogi, priporočila ter sklepi strokovnega sveta ne izvršujejo. Izpostavil je štiri primere. Opozoril je na skrb vzbujajoči upad knjižničnega gradiva, kar je, kot navaja, deloma res posledica zmanjšanja finančnih sredstev ministrstva za kulturo. Toda strokovni svet je vodstvu knjižnice priporočil, naj izdela strategijo, kako ta manko zmanjšati in nabavo gradiva približati standardom. Strategija ni bila izdelana, prirast knjižničnega gradiva pa se je lani v primerjavi z letom 2017 še zmanjšal. Strokovni svet je pred več kot dvema letoma opozoril tudi na neurejenost in neprezentnost arhiva PiŠK in predlagal, da se temu posveti posebna pozornost. Zdaj je ugotovil, da je arhiv še vedno v stanju, v kakršnem je bil, njegova vsebina ni javno predstavljena in ni informacij glede možnosti dostopanja do arhiva. Reprezentativna pokrajinska knjižnica še zmeraj nima stalne razstave prekmurske književnosti, še navaja Just, kljub temu da ima za to vse potrebno knjižno gradivo. Prav tako je ostal neuresničen sklep strokovnega sveta o ureditvi tako imenovane Brankove sobe in fonda Šiftarjeve zapuščine.

Občina bo seznanila ministrstvo

Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta