Pomgradovi zabojniki za odpadke nuklearke Krško?

Timotej Milanov Timotej Milanov
17.10.2019 17:21

Po mnenju stroke bi se lahko pri podaljševanju uporabne dobe infrastrukturnih objektov in s tem varovanju naravnih virov zgledovali po praksah iz preteklosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Industrija in gradbeništvo porabita skupno 13,5 milijona ton mineralnih surovin letno.

Industrija gradbenega materiala in gradbeništvo porabita skupno 13,5 milijona ton mineralnih surovin letno, zato stroka išče rešitve za zaščito naravnih virov. Ena je podaljšanje uporabne dobe infrastrukturnih objektov, o čemer so razpravljali na strokovnem posvetu s področja gradbeništva, ki je bil uvod v gradbeni sejem Megra. Ta bo v Gornji Radgoni marca prihodnje leto.

Kako se obnaša beton

"Če želimo podaljšati uporabno dobo objektov na 200 ali 300 let, moramo res podrobno poznati beton. Ne samo tistega, kar merimo inženirji - trdnost, krčenje ali lezenje -, temveč tudi mikrostrukture, na katerih vidimo, ali je v betonu prišlo do kemičnih reakcij, ki bi lahko na dolgi rok omogočile njegovo propadanje. Na koncu se lahko neki objekt zaradi tega tudi poruši, čeprav se to v Sloveniji ne more zgoditi, ker izvajamo kontrole objektov," pojasnjuje Violeta Bokan Bosiljkov s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, ki je tudi predsednica strokovnega odbora Megre.

Pomurska rešitev

Pomembno gradbeno rešitev, povezano z dolgo obstojnostjo, so predstavili tudi pri Pomgradu. Razvili so inovativen zabojnik za skladiščenje nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, kakršne bi lahko uporabljali v načrtovanem odlagališču v Vrbini pri Nuklearni elektrarni Krško. Pričakovana uporabna doba tovrstnih zabojnikov je od 300 do 500 let, za dosego tega cilja so uporabili beton visoke trdnosti, pravi Teja Török, ki pojasnjuje, da bi bil v podzemnem odlagališču prostor za 990 tovrstnih zabojnikov.

Industrija in gradbeništvo porabita skupno 13,5 milijona ton mineralnih surovin letno.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta