​Pomurski turizem ima velik potencial, a drugega kot čakanje mu trenutno ne preostane

Ines Baler, Vestnik
31.03.2021 16:30
Med odprtjem lani so bile zmogljivosti popolnoma zasedene; 83 odstotkov je bilo slovenskih gostov in ti so že napovedali vrnitev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekatere izletniške točke so v preteklih tednih obiskali turisti iz drugih regij. 
Nataša Juhnov

Turistični ponudniki so v pričakovanju nove sezone. Njen začetek bo odvisen od sproščanja ukrepov in omejitev, prve rezervacije in povpraševanja pa že prihajajo. Preden bodo dejavnosti spet zagnali, smo preverili, kakšna je bila minula turistična sezona v pomurski regiji in kakšne so napovedi za leto 2021.

V Pomurje je v letu 2020 prišlo 217.912 turistov, kar je za 37 odstotkov manj kot leto prej. Ustvarjenih je bilo 739.772 prenočitev, predlani milijon in sedemdeset tisoč. "Napovedi za leto 2020 so nakazovale rekorden obisk naše destinacije, smo pa lahko kljub vmesnemu zaprtju turističnega sektorja zaradi epidemije vsaj delno zadovoljni z obiskom v Pomurju," pravi Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze (PTZ). Doda, da je bila regija v lanski raziskavi Slovenske turistične organizacije Ocena potenciala domačega gosta zaznana kot četrta najbolj obiskana. Pred Pomurjem so bile le obalna, gorenjska in savinjska regija. Razveseljivo je, da so sodelujoči v raziskavi zadovoljstvo z destinacijo ocenili s povprečno oceno 4,4, možnih je bilo pet točk. Prav tako bi 60 odstotkov domačih gostov obisk Pomurja priporočilo drugim.

"Po relevantnosti regija pridobiva priljubljenost in se kaže kot ena ključnih regij v vzponu. Kot najbolj značilni elementi podobe regije so izpostavljena zdravilišča in bogata gastronomska ponudba z lokalnimi in sezonskimi sestavinami," pravi Kamenšek in doda, da lahko doseganje rezultatov pripiše okrepljeni promociji na domačem trgu, razvoju novih produktov in intenzivnemu povezovanju turističnih deležnikov znotraj destinacije.

​Bližina narave

Podatkov, katere izletniške točke so bile lani najbolj obiskane, PTZ še nima, sogovornik pa pojasni, da statistični podatki kažejo, da je bil upad gostov najmanjši na turističnih kmetijah z nastanitvijo. V nekaterih primerih je bil obisk celo večji kot v preteklih letih. Opaziti je bilo tudi interes za prenočevanje v glampingih in razpršenih hotelih. "Sam sem v poletnih mesecih in tudi jeseni štirikrat iskal prosto sobo v celotni regiji, a je nisem našel. Zasedenost je bila dobra, opažam tudi, da se nastanitvene zmogljivosti še dograjujejo," pove Kamenšek. Triinosemdesetodstotni delež vseh turistov so lani predstavljali slovenski gostje. Med tujci so prevladovali tisti z nemško govorečega območja, sledili so Čehi, Italijani, Hrvati in Madžari. Podoben trend je bilo opaziti že leta 2019, ko so 54 odstotkov prenočitev ustvarili Slovenci. "Tisti gostje so se lani vračali, ob tem pa so prihajali še novi," doda. Kamenšek že nekaj let poudarja, da se turizem spreminja. "Povpraševanje na trgu se preusmerja s skupin na individualne goste, aktivne turiste, ki neorganizirano sami raziskujejo regijo." V regiji je v minulih letih raslo število prenočitev, po drugi strani pa se je krajšala povprečna doba bivanja. "To kaže, da se segment gostov spreminja. Nimamo zgolj gostov v zdraviliščih, ki pridejo za en teden, ampak k nam prihajajo turisti večkrat in za krajši čas. So aktivni, radi raziskujejo, si več privoščijo in želijo doživeti kaj novega," opiše in kot primer navede kolesarje, pohodnike in kulinarične turiste, ki pridejo v regijo z namenom spoznavati kulinarične dobrote.

​Sektor diha na škrge

Kdaj si lahko turistični delavci obetajo zagon dejavnosti, je še neznanka. Kamenšek se nadeja, da vsaj pred prvim majem. Opaziti je že opcijske rezervacije, kar po njegovem mnenju kaže na to, da bi bila lahko sezona uspešna. Po sprostitvi prehajanja občinskih in regijskih mej je bilo na naravnih izletniških točkah že zaznati turiste iz drugih delov Slovenije, preostale destinacije pa zaradi zaprtja še zmeraj samevajo. "Mi smo vsekakor pripravljeni, naša želja je, da bi se odprtje zgodilo že včeraj, ne jutri. Smo pa žal v situaciji, ko nam drugega kot čakanje ne preostane." Državna pomoč v obliki turističnih bonov in subvencioniranega čakanja na delo je dobrodošla predvsem pri ohranitvi delovnih mest, toda predsednik PTZ meni, da je to gašenje ognja, ne pa požara. V tem letu bo turistična destinacija Pomurje v promocijskih aktivnostih poudarjala produkte zdravja in dobrega počutja, gastronomije in aktivnega oddiha v naravi. Kamenšek napoveduje še sodelovanje v že znani kampanji Zdaj je čas; Moja Slovenija, poudarek pa bo na promociji gastronomije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta