Poslanec Horvath kršil zakon

Majda Horvat Majda Horvat
15.05.2019 16:16

Komisija za preprečevanje korupcije meni, da Ferenc Horvath ne bi smel zasedati poslanske in predsedniške oziroma direktorske funkcije hkrati. Horvath molči

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ferenc Horvath, poslanec madžarske narodne skupnosti in predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, ima po pozivu predsednika KPK 15 dni časa, da se eni od funkcij odpove.
Foto:nataša Juhnov

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je Ferenc Horvath, poslanec madžarske narodne skupnosti in predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), z zasedanjem obeh funkcij kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta namreč določa, da poklicni funkcionar ne sme biti zakoniti zastopnik osebe javnega prava. KPK je tudi določila 15-dnevni rok, v katerem se mora Horvath odločiti, kateri od obeh funkcij se bo zaradi navedenih ugotovitev odpovedal. KPK je še ugotovila, da je Horvath kršil zakonodajo o nezdružljivosti poslanske funkcije s pridobitno dejavnostjo s tem, da se tri mesece po nastopu poslanskega mandata ni odrekel direktorskemu mestu v družbi Minta, ki jo je maja 2017 ustanovila PMSNS, ampak je to storil šele v začetku aprila letos. Horvath o odločitvi, h kateri ga poziva KPK, še molči oziroma je preko sekretarke poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti sporočil, da bo javnost o svoji odločitvi obvestil po izteku roka. Kdaj se bo ta iztekel, pa ni znano, saj ni znano, kdaj je Horvath opozorilo KPK tudi prejel.

Igra s časom

Čeprav postopki, ki jih KPK vodi zoper Horvatha, niso neposredno povezani z odločanjem v državnem zboru oziroma v njegovih organih, se je zaradi ugotovitev KPK zdaj na preizkušnji znašel tudi parlament. Predsednik KPK Boris Štefanec je bil jasen, da bi moral na osnovi ugotovitev KPK parlament ugotoviti, da je Horvathu zaradi kršitev prenehal poslanski mandat. Toda videti je, da ta uživa podporo vladne koalicije, razen levice, in tudi vlade. Ob tem spomnimo, da sta manjšinska poslanca oktobra lani z vlado podpisala dogovor o sodelovanju in napovedala konstruktivno sodelovanje z njo, po potrebi pa naj bi v parlamentu prevzela tudi vlogo jezička na tehtnici.

Načrtno dva stola

Horvath je svojo kandidaturo za poslanca napovedal januarja lani, torej kmalu po tem, ko je svoj umik iz politike napovedal dolgoletni narodnostni poslanec Laszlo Göncz, v volilno kampanjo pa se je podal podprt s pravnim mnenjem, da z morebitno izvolitvijo za poslanca in hkratnim zasedanjem mesta predsednika krovne organizacije ne bo kršil zakonodaje. Po izvolitvi je odstopil z mesta podžupana lendavske občine, ostal pa na čelu PMSNS. Januarja letos je svet PMSNS v novi sestavi Horvathu kot edinemu kandidatu za predsednika podelil nov, torej tretji mandat za vodenje manjšinske krovne organizacije, podprlo pa ga je 18 od skupaj 21 članov sveta. Tako so se odločili kljub dopisu, ki ga je dan pred sejo Attila Kovacs, član (svetnik) Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Dobrovnik, poslal članom sveta in še na druge naslove in v katerem je opozarjal na nezdružljivost funkcije poslanca z mestom predsednika PMSNS. Z njegovim pisanjem so se člani sveta PMSNS tudi seznanili na seji, prav tako z nasprotnim mnenjem, ki ga je podal pravnik, zaposlen na PMSNS.

Kovacs se strinja, da Horvathu preneha mandat

Attila Kovacs
Silva Eöry
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta