Pred 50 leti sta most odprla Tito in Franz Jonas

Marina Vrbnjak, Vestnik
12.10.2019 16:02

Radgonski most čez Muro, imenovan most prijateljstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na mostu med Radgonama župan Gornje Radgone Stanislav Rojko,  deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhofer, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Miro Cerar in župan avstrijske Radgone Heinrich Schmidlechner.
Marina Vrbnjak

Obmejni mesti, Gornjo Radgono in avstrijsko Radgono, že od nekdaj povezuje most čez Muro, katerega zgodovina je zelo razgibana. Poleg gospodarskega in družbenega ima tudi simboličen pomen. Je namreč geografska, družbena in jezikovna povezava obmejnih mest. Skozi stoletja je bil večkrat uničen, zato so leta 1969 v želji, da bi omogočili gospodarske vezi in meddržavno sodelovanje zgradili, nov, 111 metrov dolg in 13 metrov širok betonski most. Postal naj bi tudi simbol prizadevanj pozabiti na stare spore.

Upravičeno nosi ime most prijateljstva

Na današnji dan pred petdesetimi leti sta ga slovesno odprla predsednika tedanje Jugoslavije in Avstrije, Josip Broz Tito in Franz Jonas. Tokrat so obletnico na mostu, ki povezuje nekoč eno mesto, skupaj počastili domačini in predstavniki obeh držav. Ob deseti uri sta zadoneli avstrijska in slovenska himna, ki sta ji sledila nagovora župana Gornje Radgone Stanislava Rojka in župana avstrijske Radgone Heinricha Schmidlechnerja

Marina Vrbnjak

Schützenhöfer: Mir in svoboda nista nekaj samoumevnega

Slovesnosti sta se udeležila tudi Hermann Schützenhofer, deželni glavar avstrijske Štajerske in dr. Miro Cerar, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije. Schützenhöfer je v nagovoru pozval h krepitvi sodelovanja in poudaril, da je naša naloga mladim generacijam povedati, da mir in svoboda nista nekaj samoumevnega ter da se je treba zanju dnevno truditi, da bodo lahko tudi mladi nekoč živeli skupaj, drug z drugim. Cerar pa je poudaril, da Slovenijo in Avstrijo povezujejo skupne vrednote in cilji, poslovne, kulturne, znanstvene in človeške vezi ter da ima Slovenija na gospodarskem področju največ blagovne menjave prav z deželo Štajersko. "Državi sta danes članici EU in schengenskega območja, zato je zelo pomembno, da med nami ni več fizične meje, da se vsi potrudimo, da bo tako tudi ostalo, storimo vse, da se bo duh schengena ohranil, da tudi kontrole na meji ne bodo potrebne ter da bodo lahko ljudje res prosto prehajali čez mejo in se družili," je poudaril zunanji minister. Spomnil je tudi na slovensko narodno skupnost v Avstriji, katere del živi tudi na avstrijskem Štajerskem. "Prepričan sem, da večkulturnost in večjezičnost bogatita prostor in ustvarjata dobre in konkretne vezi med prebivalci na obeh straneh meje," je še povedal Cerar. V programu so sodelovali učenci Osnovne šole Gornja Radgona in Osnovne šole Bad Radkersburg ter pihalni orkester obeh mest. Slovesnost se je zaključila z evropsko himno spustitvijo petdesetih balončkov.
Slavnostna govornika zunanji minister Miro Cerar in deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer sta zelo dobro sodelovanje potrdila tudi na neformalnem srečanju. Srečanje predstavlja enega prvih dogodkov v sklopu leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo, ki se je začel devetega oktobra in je poleg predstavitve kulturnih projektov iz obeh držav namenjen boljšemu spoznavanju in ozaveščanju o dobrih praksah sodelovanja ter spodbujanju novih partnerstev.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta