Rabljenim predmetom dajo novo življenje

Marina Vrbnjak Marina Vrbnjak
26.09.2019 15:30

V zapuščenih prostorih nekdanje zadružne valilnice piščancev v Ključarovcih je zaživel center prenove in ponovne uporabe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za prenovo pohištva in drugih lesenih predmetov v Ključarovcih poskrbijo Milan Kulčar, Slavko Trstenjak in Drago Hari.
Marina Vrbnjak

Za namene prenove, obnove, predelave in obdelave starega pohištva, ki je primerno za ponovno uporabo, je podjetje Cerop z Občino Križevci pred tremi leti odkupilo objekt nekdanje valilnice v Ključarovcih. Ker je bil objekt dotrajan, so v celoti zamenjali kritino, električno, vodovodno in komunalno napeljavo znotraj objekta ter tla. Pred kratkim je v njem v okviru socialnega podjetja Mensana začel delovati center prenove in ponovne uporabe.

Prenovijo, popravijo, predelajo po željah

"Osnovni koncept celotne zgodbe je ponovna uporaba, kar izhaja že iz samega objekta, ki je bil usposobljen za ponovno uporabo, namesto da bi ga porušili," je povedala Ines Kranjec, direktorica socialnega podjetja Mensana. "Iščemo inovativne pristope, izkoriščamo vire v lokalnem okolju in skrbimo za trajnostni razvoj. Ljudje si lahko v našem centru v Ključarovcih izberejo kos pohištva, ki ga po njihovih željah prenovimo, popravimo, predelamo. S takšnimi odločitvami lahko vsak posameznik pripomore k zmanjševanju odpadkov in ohranjanju okolja," je pojasnila. Trenutno imajo na voljo veliko omar, sedežnih garnitur, stolov, miz in drugega lesenega pohištva.

Za prenovo pohištva in drugih lesenih predmetov v Ključarovcih poskrbijo Milan Kulčar, Slavko Trstenjak in Drago Hari.
Marina Vrbnjak

Terasi so dali dušo

Pred kratkim odprta terasa Mensane v Murski Soboti je v celoti opremljena s predmeti, ki so jih obnovili v Ključarovcih. "Želeli smo urediti teraso, ki bi ljudem dala občutek domačnosti. Celotna oprema prenovljene terase je izključno iz predmetov ponovne uporabe, kar sovpada z zgodbo celotne restavracije, ki ponuja domačo hrano brez ojačevalcev okusa in umetnih snovi. Vse, kar vidite, je iz odpadnega lesa in rabljene opreme - tudi celotna dekoracija in reklamne table. Razen konstrukcije," sta povedala arhitekta Maja Kardoš Dominko in Goran Dominko iz podjetja Kubico domino arhitekti, ki sta teraso zasnovala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta