Robide so ji pomenile več kot čokolada

Ines Baler, Vestnik
13.06.2020 06:00

Brigitta Horvat želi tudi druge navdušiti za ta sadež, ki ga napačno opredeljujejo za kislega, uredili bodo še namakalni sistem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko in Brigitta Horvat pred nasadom malin. Prvi vitaminski sadeži so že pordeli, sezona pa bo zagon doživela v prihodnjih dneh. 
Nataša Juhnov

Brigitta Horvat, ki je bila rojena v Avstriji, korenine njenih staršev pa segajo v Kapco, je po tem, ko se je preselila v Mursko Soboto, vedno poudarjala, da želi nekoč imeti majhno hišo s križastimi okni in kockastimi zavesami. S partnerjem Srečkom sta to željo pozneje uresničila in si uredila dom v Beznovcih. Pred približno petimi leti, ko je ostala brez službe, je začela razmišljati, kako izkoristiti hektar in pol zemlje ob hiši. "Razmišljati je bilo treba, kako dejavnost obvladovati, da ne bodo finančni zalogaji preveliki, nismo pa imeli niti kmetijske mehanizacije," razlaga in doda, da se je takrat odločila, da poskusno zasadi nekaj robid. Te je imela rada že od otroštva, saj ji je dedek, ko je z družino prišla iz Avstrije, vedno nosil polne pesti gozdnih robid in to je bilo zanjo vredno več kot čokolada in druge sladkarije. Prve sadike je prinesla od matere in se takoj navdušila nad tem, kako dobro so rasle, tega ni zasledila pri nikomer drugem.

Zakaj pa nimate malin?

"Nato sem poskusno zasadila dve vrsti, da bi videla, kako se bodo obnesle, kako ugodni bodo podnebje in tla, kasneje pa smo z nasadom prešli na pet arov. V prvem letu sem dnevno nabrala okrog štiri, pet kilogramov robid, vendar so me vsi spraševali, zakaj nimam malin, češ da so robide kisle. Takrat smo se odločili, da zasadimo še nasad malin, in upali, da bodo vzporedno s tem bolj poznane postale tudi robide," pojasni. To se je čez čas uresničilo, kajti Brigitta Horvat dodaja, da se zavedanje o robidah počasi utrjuje. Marsikoga je že prepričala, da niso kisle, jih je pa treba pravilno odtrgati. Lani so tako zasadili še en nasad robid in sedaj sadje pridelujejo na 16 arih površine.

Od likerjev do kisa

Njene izdelke boste našli pod imenom Sezona. "Z avstrijskimi prijatelji smo večkrat debatirali o tem, kako bom izdelke poimenovala, glede na to, da pred tremi leti nisem imela vedno vsega v ponudbi. Pa sem rekla, kaj če bi bila Sezona, ker se iz tega lahko razbere, da nimam vedno vsega. Poleti imamo sveže, pozimi pa poletne arome z izdelki prenašamo v zimske mesece," pojasni idejo. Izdelke dela sama, le pri marmeladi ji zaradi pomanjkanja primerne opreme pomagajo pri sadjarstvu Ficko v Rogašovcih. Posebnost njene ponudbe sta malinov in robidov kis, ki ju prodaja v decilitrski steklenici. Za prvega pravi, da je bolj ženski, primeren za sladice in sadne solate, saj lahko z njim nadomestimo limono. Medtem ko robidov kis, ki naj bi bil bolj moški, priporoča na primer za marinade za peko na žaru. "Primerna sta tudi za solate, ampak se ne moreta uporabljati na veliko kot na primer jabolčni kis." Doda, da je z robidovim žganjem v preteklih mesecih prvič sodelovala na enem od ocenjevanj in od Sadjarskega društva Pomurja zanj prejela zlato medaljo.

Dizajn za izdelke si je zamislila Brigitta Horvat. 
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta