Salonitke odvrgel kar med koruzna polja

Andrej Bedek Andrej Bedek
23.08.2019 17:03

Okoljska inšpekcija v dveh letih v Pomurju prejela 13 prijav nelegalnega odlaganja azbestne kritine, rešila pa dve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdo je v Lemerju odložil paleto 80 salonitnih plošč in stisnil rep med noge.
Vestnik.si

Nekdo, ki mu je malo mar za sočloveka in okolje, je na poljsko pot med koruzna polja pri pokopališču v Lemerju odložil paleto 80 salonitnih plošč. Jezni in zaskrbljeni domačini so primer predstavili novinarjem, kajti prepričani so, da bodo tako pristojne službe odločneje ukrepale. Na murskosoboški enoti inšpektorata za okolje in prostor prijave o nelegalno odloženi odpadni azbestni kritini v Lemerju niso prejeli. Odgovorili so nam na inšpektoratu: "Zato smo na podlagi vaših podatkov zadevo evidentirali kot prijavo. Inšpektor za okolje in naravo bo prijavo obravnaval glede na prioritete dela inšpekcije za okolje, vrstni red in prioritete prispelih prijav ter ukrepal v skladu z zakonskimi določbami."

V Ceropu računajo 0,15 evra za kilogram

Lani in letos do avgusta so na murskosoboški enoti okoljske inšpekcije prejeli 13 prijav nelegalnega odlaganja odpadne azbestne kritine v naravno okolje. "Od tega sta bili dve zadevi že obravnavani in rešeni, odpadke je odstranil na predpisan način lastnik zemljišča, ker tega, kdo je povzročitelj, ni bilo mogoče ugotoviti. V ostalih primerih pa ugotovitveni postopek še poteka oziroma prijava še čaka na vrstni red za obravnavo," so pojasnili na inšpekciji.

Zastonj raje Madžarom

A kot je mogoče videti po številnih naseljih, se mnogi, ko zamenjujejo staro kritino, zaradi cene prevzema plošč na odlagališču raje odločijo, da z dvorišča salonitke odpeljejo kar pobiralci železa in odpadkov iz Madžarske.
V Sloveniji sta proizvodnja in prodaja azbestnih izdelkov prepovedani že dobrih 20 let, še vedno pa so v uporabi različni materiali in izdelki, ki ga vsebujejo. Azbest je nevaren za človeka, saj so azbestna vlakna rakotvorna. Človek lahko zaradi vdihovanja azbestnih vlaken zboli za azbestozo in z njo povezanim pojavljanjem raka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta