Sandi Červek: "Ni prav, da vedno pljuvamo po sebi"

Pogovor z akademskim slikarjem o spomenikih v Murski Soboti, ki dvigajo zavest in samozavest Prekmurcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi postavitev Rastoče knjige Mirka Bratuše v središču Murske Sobote je dvignila veliko prahu. 
Natasa Juhnov

Potem ko so pred leti v Murski Soboti na Trgu kulture dobili muzo, postavljanje javnih plastik in spomenikov ni več takšno, kot je bilo. Vsak novi vedno vnaša vprašanja o smislu še enega. Ob tem, da se na vlaganja v kulturo in umetnost zlahka gleda kot na strošek in da se vedno najde kdo, ki ob tem spomni na lakoto, brezposelne in luknje v cestah. Pozabljamo pa, kako visoko ceno bomo plačevali kot družba, če v kulturo ne bomo vlagali. Tudi postavitev spomenika Mirsada Begića ob stoti obletnici priključitve Prekmurja in Rastoče knjige Mirka Bratuše v središču Murske Sobote je dvignila veliko prahu. Namesto da bi prisluhnili, čemu so ju postavili in kaj nam sporočata, so nekateri že vzeli v roke jajca, da bi jih zalučali.
Akademski slikar Sandi Červek pravi, da ga v zadnjem času mnogi sprašujejo, ali ni Bratuševa plastika malo čudna. "Čudna da, zelo čudna, sploh če ne veš in ne razumeš," odgovarja in doda, da je pri razumevanju treba pogledati širše. "Ko je leto debelih krav, nihče ne premišljuje o tem, kam se vlaga denar. Spomnimo se, da je v preteklosti pomursko gospodarstvo močneje vlagalo ne le v infrastrukturo, stanovanja, šport, ampak tudi v kulturo in umetnost. Mura, Zavarovalnica Triglav, Ljubljanska banka in drugi so sistematično kupovali umetnine in podpirali umetnike, še posebno domače. Pa ne cenenih, prepoznali so kakovost in kupovali prave umetnine. Ustvarili fonde kakovostnih likovnih in kiparskih del. Danes so drugačni časi, kakršni koli že, mesto tako, kot je, ne more biti brez urbanističnega načrta, cest, trgovin ali blokov, ne more biti brez kulture, ne more biti brez vlaganj v umetnost," poudarja Červek.

Sandi Červek: "Presneto ponosni smo lahko, da imamo ta spomenik. Ampak ne, mi raje spet udarimo po tem, kar imamo. Ne moremo kar tako vsega popljuvati." 
Nataša Juhnov
"Samo hvaležni smo lahko kiparju, kako je prikazal pomen zgodovinskih trenutkov in držo Prekmurcev," pravi slikar Sandi Červek. 
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta