So občine pripravljene?

Majda Horvat Majda Horvat
13.05.2019 15:51

Teritorialni dialog za Pomurje napovedan za zadnje dni maja. Občine bodo morale razkriti zmožnosti za izvedbo ali morebiten umik projekta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomurske občine si skupaj prizadevajo za razvoj.
Nataša JUHNOV

Konec maja bodo morali nosilci regijskih razvojnih projektov (v glavnem so to občine), ki so zajeti v dogovoru o razvoju pomurske razvojne regije, predstaviti pripravljenost za njihovo izvedbo. Tako imenovani teritorialni dialog za Pomurje je namreč napovedan za zadnje dni maja, občine pa bodo morale takrat razkriti zmožnost za izvedbo ali morebiten umik projekta. V tem primeru bo stekel nov krog pogovorov o črpanju regijskih razvojnih sredstev za morebitne druge izvedljive projekte.

Pomurske občine si skupaj prizadevajo za razvoj.
Nataša JUHNOV

Vloge za poslovne cone

Ljutomerska občina se pripravlja na razširitev poslovne cone Ljutomer, za projekt pa je predvidenih 631 tisoč evrov. Finančna sredstva naj bi bila razdeljena tako, da bi 91 tisoč evrov dobili iz državnega proračuna, 273 tisoč iz kohezijskih sredstev Evropske unije in 267 tisoč iz občinskega proračuna. Kot so nam sporočili iz Ljutomera, zdaj pripravljajo občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki ga izdeluje ZEU, družba za načrtovanje in inženiring, potekajo pa tudi aktivnosti glede ureditve lastništva zemljišč na območju poslovne cone in zbiranje pisem o nameri za zainteresirane investitorje.

Kmalu neformalna vloga

Občina Šalovci se poteguje za razvojna sredstva za projekt Spodbujanje podjetništva KP Goričko v skupni vrednosti 800 tisoč evrov. 147 tisoč evrov naj bi dobili iz državnega proračuna, 443 tisoč bi bilo kohezijskih sredstev, 210 tisoč pa iz občinskega proračuna. Jeseni je bil za območje poslovne cone sprejet OPPN, občina je z vsemi lastniki zemljišč (fizičnimi osebami) sklenila pogodbe o stavbni pravici ter dogovor, da bodo vsa zemljišča v primeru potrditve projekta tudi odkupili.
V obrtno-poslovni coni je lastnik treh zemljišč tudi Sklad kmetijskih zemljišč RS, ki je po večkratnih pogovorih objavil razpis za prodajo teh zemljišč, občina pa se je nanj prijavila kot edini ponudnik. Pogodba s skladom je v sklepni fazi, so nam sporočili iz občine. Zdaj potekajo tudi dogovori z Direkcijo za infrastrukturo glede širitve državne ceste pri obrtni coni, priprava potrebne dokumentacije ter zbiranje mnenj in soglasij. Vsa potrebna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja je že pripravljena, prav tako investicijski program. "V naslednjih dneh bo oddana neformalna vloga na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Po morebitnih dopolnitvah bo oddana tudi formalna vloga. Pričakujem, da bo organ upravljanja še pred poletjem izdal odločbo o potrditvi investicije," nam je še sporočil šalovski župan Iztok Fartek.

Uskladitev pričakujejo poleti

Murskosoboška mestna občina se bo potegovala za razvojna sredstva za ureditev manjkajočega dela komunalne infrastrukture (vodovod, kanalizacija) in cestne infrastrukture (ceste, pločniki, javna razsvetljava, odvajanje padavinske vode) v severnem delu Severne obrtno-industrijske cone (SOIC). Projekt je vreden 1,3 milijona evrov, financiranje pa naj bi si delili državni proračun (266 tisoč evrov), kohezijska sredstva (800 tisoč evrov), občina (234 tisoč evrov). Območje druge faze ureditve obsega desni krak ob cesti F2 (med državno cesto in Wolfordom), kjer so zemljišča že v celoti prodana zasebnim investitorjem, del tretje faze pa je gradnja komunalnih in cestnih priključkov na območje čez vzhodno obvozno cesto.
Že v letošnjem letu je načrtovana ureditev večjega dela druge faze na območju, kjer zasebni vlagatelji najprej potrebujejo infrastrukturo, tretja faza pa se bo izvedla v naslednjih letih. Za to območje ima občina kot lastnica zemljišč že pripravljeno prostorsko dokumentacijo, dokumentacijo za izvedbo komunalne infrastrukture, celovito gradbeno dovoljenje in novelirano projektno dokumentacijo. "Ker želimo začeti izvedbo projekta že v letošnjem letu in črpati sofinancerska sredstva, je vloga v pripravi in jo želimo oddati ter uskladiti z ministrstvom letos poleti," so nam sporočili iz MOMS.

Del že izveden

Občina Lendava pripravlja vlogo za pridobitev razvojnih sredstev za razširitev industrijske poslovne cone, predvidena vrednost projekta je 330 tisoč evrov. Razrez financiranja imajo pripravljen tako, da je 51 tisoč evrov iz državnega proračuna, 205 tisoč kohezijskih sredstev, 72 tisoč pa občinskih sredstev. Postopki so v fazi priprave vloge za potrditev operacije, za eno od aktivnosti pa pripravljajo še zadnjo projektno dokumentacijo in usklajujejo dokument identifikacije investicijskega projekta.
Občina ima nekatere aktivnosti že izvedene, kar je možno že pred neposredno potrditvijo operacije. "Posebne okoliščine niso nastale, smo pa projekt v času od prve prijave do zdaj v manjši meri spremenili glede na aktualne potrebe investitorjev oziroma samega razvoja poslovne cone," so nam še sporočili iz Lendave.
Občine Velika Polana, ki je uvrščena v dogovor o razvoju pomurske razvojne regije s projektom ureditve poslovne cone Vudina (skupna vrednost 1,1 milijon evrov), Turnišče, ki je napovedala ureditev gospodarske cone (skupna vrednost 346 tisoč evrov), in Dobrovnik, ki pričakuje razvojna sredstva za kmetijsko-poslovno cono (skupna vrednost 995 tisoč evrov), nam o izvedenih aktivnostih niso poslale informacij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta