Stanovalka doma ostaja v UKC Maribor

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
17.04.2020 16:54

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je bil proti vrnitvi okužene stanovalke, ker meni, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe v domu, kjer sicer nimajo potrjenih okužb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes bodo v Domu starejših Rakičan še enkrat testirali pet zaposlenih, ki so bili v tesnejšem stiku z okuženo oskrbovanko.
Nataša Juhnov

Iz manjše enote soboškega Doma starejših Rakičan so preteklo soboto v UKC Maribor na bolnišnično zdravljenje prepeljali eno izmed stanovalk. Ker vse paciente v bolnišnicah testirajo tudi na covid-19, so pri tej pacientki ugotovili, da je ob sicer drugih zdravstvenih težavah, zaradi katerih so jo sprejeli v bolnišnico, pozitiven tudi njen test na covid-19. Zapletlo se je, ko so iz mariborskega UKC obvestili vodstvo doma v Murski Soboti, da jo bodo v prihodnjih dneh pripeljali nazaj, saj pacientka nima težjih simptomov zaradi okužbe z virusom. Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je bil proti vrnitvi okužene stanovalke, ker meni, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe v domu, kjer sicer nimajo potrjenih okužb. V soboto in nedeljo so po tem, ko so dobili obvestilo iz UKC, da je njihova stanovalka okužena, testirali vseh 66 stanovalcev in 25 zaposlenih. Vsi so bili negativni. Danes bodo še enkrat testirali pet zaposlenih, ki so bili v tesnejšem stiku z okuženo oskrbovanko.

Razumno in za vse sprejemljivo odločanje

"Ker v enoti za zdaj nimamo drugih potrjenih okužb, bi bilo popolnoma nesmiselno tako osebo vračati v dom, še posebno ob dejstvu, da so bolnišnice prazne in je v njih nameščenih samo okoli 100 oseb s covidom-19," je zapisal v sporočilu za javnost in dodal, da bolnišnične zmogljivosti samevajo, uvedeni preventivni ukrepi pa so rast epidemije upočasnili. Zato po njegovem ni razloga, da takih oseb ne bi zadržali v bolnišnicah do takrat, ko bodo na testiranju negativne. Včeraj se je zgodba razpletla tako, da so okuženo stanovalko obdržali v UKC Maribor. Kot je pojasnil direktor UKC Maribor Vojko Flis, bolnica iz soboške enote Doma starejših Rakičan ne potrebuje nobenega posebnega zdravniškega zdravljenja in bi jo lahko odpustili. A se upravičeno zastavlja vprašanje, kam bi jo odpustili. "Odpustili bi jo v dom starejših občanov, kjer trenutno ni okuženih. Tako smo sprejeli odločitev, da bomo gospo zaenkrat zadržali, dokler se ne najde razumna rešitev, s katero bomo vsi zadovoljni, saj ne želimo, da bi z odpustom pacientke povzročili novo žarišče okužbe," je povedal.

Rešitev bi bilo tudi vmesno bivanje drugod

Možnih rešitev je po ocenah Flisa več. Ena izmed njih je tudi ta, da počakajo, da ne bo več kužna. "UKC Maribor je že ob izbruhu epidemije v Sloveniji vztrajal, da se okužene nadzoruje. Tako da bi bila rešitev tudi ta, da bi našli kraj, kjer bi lahko tisti, ki so okuženi in niso bolni, počakali, da bolezen izzveni," je še povedal Flis. Za takšno rešitev se zavzemajo tudi v soboškem domu in v skupnosti socialnih zavodov. O tem so včeraj govorili tudi na sestanku z resornim ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem, ki je prišel v Mursko Soboto, predstavniki ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in skupnosti socialnih zavodov. "Dobili smo vso podporo. Če bi imeli več potrjenih primerov, vrnitvi ne bi nasprotovali, ker bi jih v tem primeru obravnavali več po istem postopku in skoraj ni razlike, če imamo tri ali štiri. Na to smo tudi pripravljeni," je povedal po včerajšnjem sestanku Hoblaj. Ob tem pa še pojasnil, da je bil sestanek z vsemi pristojnimi nujen predvsem zato, da se dogovorijo, kako ravnati v podobnih primerih. Sklenili so, da bo posebna komisija na ministrstvu za zdravje proučila in pripravila nadaljnja priporočila o tem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta