Stare rane se še ne celijo

Majda Horvat, Vestnik
10.03.2020 16:09

V ribi iz Ledave našli hormonski motilec in živo srebro, v vodi Ščavnice in Ledave herbicid, v Kobiljanskem potoku kobalt

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preseganje živega srebra v ribah so ugotovili na celotnem območju Slovenije. 
Nataša Juhnov

Kemična onesnaženost najbolj izpostavljenih rek, potokov in jezer v Pomurju ni skrb vzbujajoča, še vedno pa gre za črne točke, ki ne kažejo znakov ekološkega okrevanja. To razkriva poročilo o kemičnem stanju površinskih voda v Sloveniji, ki ga je pred nekaj dnevi objavila Agencija za okolje za leto 2018. V Pomurju so vzorce za analizo jemali iz Mure, Ledave in Ščavnice, iz Kučnice, Kobiljanskega potoka in Velike Krke ter iz Ledavskega in Gajševskega jezera. Ocene kemičnega stanja voda so opravili po evropskih in nacionalnih standardih ter po različnih sklopih.

Dobro po evropskih normah

Poročilo najprej navaja stanje voda rek, potokov in jezer ter analizo organizmov po enotnih okoljskih standardih v državah Evropske unije (EU). Ob Muri so imeli pet merilnih mest (Ceršak, Gornja Radgona, Mele, Mota in Orlovšček), kemično stanje vode pa so po standardih EU ocenili z dobro. Dobro vodo so pokazale tudi analize Kučnice v Gederovcih, Ščavnice v Spodnjih Ivanjcih in Veščici, Ledave na merilnih mestih Sotina, Sveti Jurij, Gančani, Čentiba in Murska šuma, Kobiljanskega potoka na Kobilju in v Mostju ter Velike Krke na Hodošu.

Slabo po nacionalnih merilih

Ocena stanja vodotokov glede posebnih onesnaževalcev se izvaja z upoštevanjem nacionalne ravni oziroma ekološkega standarda, ocene vodotokov pa so zelo dobro, dobro in zmerno. Meritve se opravljajo glede na razširjenost uporabe snovi, ki pomenijo tveganje za vodno okolje in človeka.
Voda v Muri je bila tudi po teh analizah dobra na vseh šestih merilnih točkah, oceno zmerno pa so dobile Ščavnica v Veščici, Ledava v Gančanih in Čentibi, Kobiljanski potok v Mostju ter Velika Krka na Hodošu. V Ščavnici in Ledavi so izmerili nekoliko presežene vrednosti metolaklora (herbicid za zatiranje plevela), v Kobiljanskem potoku pa kobalta (toksična težka kovina). Zmerno dobro je bilo ocenjeno tudi stanje vode v zadrževalnikih Ledavsko jezero in Gajševsko jezero.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta