V POŠ Cvetka Golarja Ljutomer se učijo za življenje

​Vida Toš, Vestnik
11.03.2020 17:12

Pridružili so se projektu Pogum. Šolarji bodo svoje lesene izdelke tudi prodajali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Slavič, Amadeja Smodiš, Taris Jenko, Rene Klemenčič, Tadej Kocuvan, Niko Voršič in Maksimiljan Novak z učiteljem tehnike Srečkom Štuhecem ter članicama projektne skupine Simono Prša in Sanjo Kovačič
Vida Toš

Na Osnovni šoli Cvetka Golarja Ljutomer v obeh programih, tako prilagojenem kot posebnem, dajejo veliko poudarka ročnim spretnostim in praktičnim veščinam. Tako imajo učenci šole s prilagojenim programom in nižjim izobrazbenim standardom več tehnike, v posebnem programu vzgoje in izobraževanja pa veliko delajo za razvijanje samostojnosti, tudi z delovno-zaposlitvenimi tehnikami.
Prav pri tehnični vzgoji in podobnih predmetih šolarji že vsa leta izdelujejo najrazličnejše izdelke, pri tem so motivirani in uspešni, vztrajni in natančni, pravijo njihovi učitelji. Zdaj pa so tako učenci kot šola naredili korak naprej in se vključili v projekt z naslovom Pogum. Ustvarili so svojo linijo izdelkov, ki jih bodo tudi prodajali. Pomočnica ravnatelja matične šole, OŠ Ivana Cankarja, in vodja podružnične šole Mateja Štefanec Vaupotič pravi, da jim je bil projekt všeč, ker krepi podjetnost in spodbuja tako imenovano prožno prehajanje.

Blagovna znamka Goart

Šolarji izdelujejo lesene hotele za žuželke, avtomobilčke in napeljevanke. "Naslov linije bo Goart, kar malo spominja na naše ime Golar, malo pa je kot slogan. Torej 'go' kot 'gremo' ali 'naprej', pogumni in vztrajni. Vsak izdelek bo imel svoje ime. Hotel za žuželke bo Gobugs, avtomobilčki bodo Gocart, pretikanke pa bodo Goprstki." Izdelovali bodo še vrečke, polnjene s sivko, ki jo pridelujejo na ekološkem vrtu ob šoli. Tudi vrečke bodo s pomočjo staršev na delavnicah sešili otroci.

Radi delajo z lesom

Otroci so povedali, da radi žagajo, brusijo in izdelujejo, in so najbolj ponosni, ko z delom njihovih rok nekaj nastane. Jure Slavič, Amadeja Smodiš, Taris Jenko, Rene Klemenčič, Tadej Kocuvan, Niko Voršič in Maksimiljan Novak so dejali, da so učenci sedmega razreda delali hotele za žuželke, učenci devetega pa avtomobile. Te je namreč težje narediti. "Težko je žagati, ker je les debel." Povedali so tudi, da doma prav tako radi pomagajo staršem pri ročnem delu. Ob vprašanju, ali se raje učijo ali izdelujejo iz lesa, pa hitro in v en glas povejo: "Raje delamo. Z lesom raje kot z glino, ker si pri glini preveč umažemo roke."
Sanja Kovačič, ena od članic projektne skupine, pravi, da se trudijo, da so izdelki inovativni, trajnostni in ekološko naravnani. "Učenci so pri delu samostojni, motivirani, iščejo priložnosti za razvoj svojih spretnosti in sposobnosti, ob tem pa se učijo in tudi krepijo sposobnosti povezovanja in sodelovanja. Naloge si znajo razdeliti, obenem pa prevzeti odgovornost za delo, ki ga opravljajo." V sodelovanju z mlado oblikovalko Ajdo Auer so pripravili tudi delavnico, na kateri so se pogovarjali o logotipih. "Tako imamo prav zdaj odprt natečaj, v okviru katerega učenci izdelujejo logotipe za posamezne izdelke, in na koncu bomo izbrali najboljšega."

Tudi gledališče

Prihodnje leto bodo pripravili gledališko-glasbeni dogodek, za katerega se že pripravljajo. "Letos smo pripravili kulturni dan, na katerem so spoznavali poklice, ki sodelujejo pri ustvarjanju gledališke predstave. Pripravili smo šest delavnic in vsak učenec si jih je izbral več, na katerih je sodeloval," pravi članica projektne skupine Simona Prša.
Kot doda, morajo zdaj izbrati književno predlogo za gledališko igro, naslov predstave, izdelati sceno in kostume. Dogodek bodo tudi promovirali, izdelali vabilo in plakat ter ga tudi medijsko predstavili. Otroci si bodo delo razdelili po svojih željah. "Pomembno je, da s tem krepijo samozavest in se učijo sodelovanja. Ugotavljamo, da so učenci do svojega dela kritični, najpomembneje od vsega pa je, da razvijajo življenjsko pomembne veščine."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta