V Radencih županu Leljaku peticija s 501 podpisom proti preimenovanju Titove ceste

Marina Vrbnjak, Vestnik
25.05.2020 12:15

Županu Romanu Leljaku so danes predali peticijo nestrinjanja s preimenovanjem Titove ceste v Cesto dr. Ante Šarića. Očitajo mu bliskovito izboljšan odnos z družino Šarić in ga pozivajo, da dr. Anteju Šariću postavi spomenik sredi radenskega parka. Le nekaj ur po prejeti peticiji pa je župan že predlagal novo ime ceste - Cesta slovenske osamosvojitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Županu Romanu Leljaku so danes na občini uradno predali peticijo.
Marina Vrbnjak

Peticijo zoper preimenovanje Titove ceste v Cesto dr. Ante Šarića, ki jo je kot prvi podpisal in tudi predal Franc Vukajč, so danes v Radencih tudi uradno predali županu Romanu Leljaku. "Ostro nasprotujemo preimenovanju in pri tem poudarjamo, da se ne strinjamo z vašo namero, da preimenujete našo ulico, Kidričevo naselje, Ul. Pohorskega bataljona, Pionirsko ulico itd., saj za takšno dejanje ni trdnih argumentov in pri tem poudarjamo, da ne gre za politično motiviranost, ampak le zgodovinsko povezanost z osvoboditelji domovine Slovenije, tradicijo in hkratno distanciranje od povojnih pobojev," so zapisali v peticiji. Hkrati so ga opozorili, da je seznam in vsi podpisi vseh občanov opremljen s klavzulo "uradna tajnost" in zahtevali, da to upošteva. Močno jih je namreč vznemirila županova javna objava dela podpisov na družbenem omrežju Facebook s strani.
Bolj trn v peti dejstvo, da je župan?
Župan Leljak je peticijo sprejel in poudaril, da pričakuje, da so vse podane zahteve zakonsko obrazložene. "Ne morem delovati na način, da sprejmem dokument in ne vem, če gre za občinsko gradivo, ki ga lahko in smo ga tudi dolžni objaviti," je dejal. Dodal je še, da je nekaterim, ki so bili ob predaji peticije prisotni, bolj trn v peti dejstvo, da je na županskem stolčku ravno on. "Tolažim se, da je tega čim več med njimi," je pojasnil.
Da bi imel namen preimenovati še ostale ulice, ki jih omenjajo v peticiji, je zanikal. "Ostalih naselij ne bomo preimenovali. Preimenovanje ulic nekaj stane in tudi za Titovo cesto smo predlagali, da občina krije stroške občanom, ki bodo morali menjati osebne dokumente. Teh je 83," je povedal. Potrdil pa je, da ima negativen odnos do ulic, poimenovanih po veljakih totalitarnega režima, medtem ko ga ulice, poimenovane po partizanih, ne motijo. "Na Pionirski ulici bomo letos obnavljali in naredili novi vodovod, kanalizacijo, preplastili asfalt. Enako na Titovi cesti, ki upam, da bo Šaričeva," je razložil načrte.
Se obeta referendum?
S podpisniki peticije se ne strinja. "Mislim, da je korak, ki ga počnejo, popolnoma nepravilen. Tito je pač oseba, ki deli," je zaključil. Ta četrtek bo tako občinski svet občine Radenci na predlog župana glasoval o preimenovanju Titove ceste po zdravniku dr. Anteju Šariću, ki je bil zaslužen za razvoj zdravilišča pred drugo svetovno vojno. Leljak zatrjuje, da ima za predlog dovolj podpore občinskih svetnikov in da je pripravljen tudi na morebitni referendum.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta