Združitev Prekmurcev: Zgodba o Prekmurju

Osrednja slovesnost bo v soboto v Beltincih. Soscenarist Dušan Šarotar in režiser Primož Ekart sta izbrala elemente, ki Prekmurce najbolj opredeljujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priprave pred slovesnostjo in obeležjem v Beltincih ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.
Nataša Juhnov

V letošnjem jubilejnem letu je Prekmurje bolj v ospredju kot običajno in ljudje, ki prihajajo iz Prekmurja, so pogosteje dobili priložnost, da povedo svoje zgodbe ali se predstavijo širši javnosti. V soboto, 17. avgusta, bo namreč minilo natanko sto let, kar so se prekmurski Slovenci, žal tudi ne Porabci, združili z matičnim narodom. Ne glede na življenje pod drugimi oblastmi in vladarji, pravili in zakoni, so tudi s pomočjo materne besede ohranili svojo bit, zavest in identiteto. To ni tako samoumevno, kot se nam danes zdi, in niti ni tako samoumevno, da so takrat na Pariški mirovni konferenci predstavniki velikih sil odločili, kam spada Prekmurje. Lahko bi bilo drugače in bi tudi prekmurski Slovenci sčasoma zgubili skupno sled s svojim narodom.

Prekmurje je obstalo zaradi jezika ...

Zato je prav, da slavimo ta državni praznik in da smo ponosni na svojo preteklost. Letos v Prekmurju in po Sloveniji potekajo številni dogodki in prireditve, najbolj slovesen vrhunec bo nedvomno državna proslava pred gradom v beltinskem parku. Umetniški del proslave z naslovom Reka. Pesem. Gravitacijski valovi. bo temeljila na tistih izbranih vsebinskih pojmih, ki naj bolj opredeljujejo Prekmurje in prekmursko identiteto. Vsebinsko jo je zasnoval soscenarist pisatelj Dušan Šarotar, režiser in avtor koncepta je Primož Ekart.

... in znanosti

Gravitacijski valovi, ki so jih izbrali kot tretji element, pa niso neki izmišljen pojem, ampak veliko odkritje znanstvenikov, astronomov in astrofizkov, pri katerem je sodelovala tudi astrofizičarka dr. Andreja Gomboc. Poleg vsega drugega pa je ravno znanost, dodaja Šarotar, ključna za obstanek nekega naroda in o pomenu tega se premalo govori. Iz Prekmurja prihaja veliko znanstvenikov, ki so v svetovni špici, in predstavljajo močan intelektualni potencial.
Glasbeniki, plesalci, igralci in drugi nastopajoči, ki večinoma izvirajo iz Prekmurja, čeprav tu vsi ne delujejo, bodo pripovedovali zgodbo o Prekmurju 21. stoletja in obenem zgodbo o povezanosti, s katero želijo izpostaviti tudi izrazito večetično, večversko, večjezično in multikulturno podobo pokrajine. Proslava se bo zaključila z mislijo, da Prekmurci s svojo zgodovino dokazujejo, da se prav vse da.
V teh dneh se bo bo zvrstilo še več dogodkov, ki so povezani z obletnico, med drugim bodo prihodnji teden v Ljubljani odprli Prekmurski trg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta