Želijo si, da bi dvorec Rakičan še bolj zaživel

V prenovljeni večnamenski dvorani naj bi uredili stalno razstavo del slikarja Franca Mesariča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvorec Rakičan se je povezal v mrežo gradov in dvorcev Living Castles ter vključil na pot Castle Road.
A. Nana Rituper Rodež

Da bi dvorec Rakičan pri Murski Soboti postal bolj prepoznaven in pritegnil še več obiskovalcev, so se vključili v mrežo živih gradov, ki povezuje slovenske in hrvaške gradove. So pa tudi del čezmejne ceste, ki povezuje avstrijske, slovenske in po novem hrvaške gradove. Pridobitve, aktivnosti in načrte so direktor Raziskovalno-izobraževalnega središča (RIS) Dvorec Rakičan Robert Celec, Natalija Cigut in Katarina Jerebic predstavili v nedavno obnovljeni in rekonstruirani večnamenski dvorani Živa.

Živi gradovi treh držav

Projekt Living castle, mreža živih gradov, je oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine, ki se izvaja v okviru programa Interreg Slovenija-Hrvaška. Sodeluje osem partnerjev, eden od njih je RIS Dvorec Rakičan.
Glavno vodilo je oblikovanje skupne blagovne znamke zveze gradov in dvorcev na tem območju, ki imajo skupno zgodovinsko pot. To naj bi prispevalo k boljši prepoznavnosti in promociji novega celostnega turističnega produkta, ki poleg rakičanskega dvorca vključuje še gradove na Ptuju, v Celju, Varaždinu, Čakovcu, Velikem Taboru in Gornji Stubici.

Zemljevid ceste gradov

RIS Dvorec Rakičan je kot vodilni partner vključen tudi v čezmejno cesto in projekt Castle Road, ki povezuje avstrijske, slovenske in po novem tudi hrvaške gradove, izvaja pa se v okviru čezmejnega programa Interreg V-A Slovenija-Avstrija. Čezmejna cesta gradov meri 1001 kilometer in povezuje 41 gradov, dvorcev in obrambnih utrdb na območju jugovzhodne Avstrije, severovzhodne Slovenije in severa Hrvaške.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta