Župan Tišine Franc Horvat v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu: Kako dolgo bo še moral hrček teči maraton?

Ines Baler Ines Baler
20.06.2024 15:29

Tišinski župan sprašuje, ali imajo pristojni namen urediti nasipe ob Muri ali bodo občine še naprej zasipavali z zahtevami po izpolnjevanju tabel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Tišina 
Jure Kljajić

Župan Tišine Franc Horvat je na premierja Roberta Goloba, ministra za naravne vire in prostor Janeza Novaka in direktorico Direkcije za vode Nežo Vodušek naslovil dopis, v katerem navaja, da je tišinska občina februarja 2022 z državo, okoljskim ministrstvom in direkcijo za vode podpisala sporazum o skupni izvedbi investicije Dograditev in nadvišanje visokovodnih nasipov Krog - Petanjci. Nadalje se navezuje na tretjo točko sporazuma. V njej so navedene naloge strank sporazuma. Zapisano je, da bo direkcija za vode pripravila oziroma revidirala projektno nalogo za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, pregledala oziroma recenzirala projektno dokumentacijo, izvedla razpis za izvajalca del in inženirja-nadzornika, vodila izvedbo investicije do zaključka, poročala pristojnim organom o poteku investicije. Naloge občine pa so izdelava potrebne tehnične in investicijske dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, na osnovi potrjene projektne naloge s strani direkcije, pridobivanje gradbenega dovoljenja in mesečno poročanje investitorju o napredku investicije.

Horvata je zmotilo, da je morala občina izpolnjevati več tabel. "Po mojem razumevanju nikjer v sporazumu ne piše o kakem izpolnjevanju tabel za ministrstvo za finance!? Pa ni to prva tabela, ki smo jo dobili in izpolnili! Zadnjo smo posredovali 14. junija 2026 in ko že upaš, da je to zadnja dodatna zahteva, pride nova dodatna zahteva po izpolnjevanju tabele, ki s podpisanim sporazumom nima nič," je zapisal župan. Sprašuje se, koliko dodatnih tabel bo potrebno izpolniti in ali ima domišljija birokratov v Ljubljani, Celju mejo. "Tu mi verjetno ne bi mogel pomagati niti sloviti Albert Einstein. Mnogo je zadev, ki so jih pripravile, izpolnile... moje sodelavke in po mojem mnenju ne spadajo med naloge omenjene v drugi alineji tretje točke sporazuma," je zapisal. Goloba in Voduškovo tako sprašuje, če bodo enkrat prišli do cilja.

"Nevarnost poplavljanja reke Mure pa ostaja nerešena. Zadnje visoke vode (pretoki 759 m3/s v Gornji Radgoni) 4. junija letos so pokazale, da je stanje nasipov zelo slabo. Že ob tem pretoku so mi poročali s terena, da so nasipi 'plesali', kot da hodiš po jogiju. O obrambi pred poplavami s pretoki Mure 1500 m3/s iz lanskega avgusta, s stanjem nasipov, kot so sedaj, pa lahko samo sanjamo," je še slikovito opisal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta