Andromeda ponovno zasijala po dolgih 43 letih

Matic Majcen Matic Majcen
03.10.2023 05:00

Pionir slovenske elektronske glasbe Miha Kralj je v samozaložbi izdal ponatis vplivnega albuma Andromeda iz leta 1980.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Kralj s škatlami, v katerih so izvodi sveže natisnjenega albuma Andromeda
Miha Kralj

Miha Kralj v letošnjem letu doživlja drugo glasbeno pomlad. Po tem, ko je pionir slovenske elektronske glasbe spomladi po 38 letih izdal svoj novi, četrti album Parallel Mirrors, je v ponedeljek na družbenem omrežju Facebook razveselil ljubitelje glasbe z novico, da se je iz Avstrije vrnil s sveže tiskanimi izvodi albuma Andromeda. Gre za legendarni album zgodnje elektronske glasbe iz leta 1980, ki je bil izjemno popularen tako po vsej nekdanji Jugoslaviji kot tudi na Švedskem, v Beneluksu in predvsem v takratni Sovjetski zvezi. V času prvega izida so po vsej Evropi prodali več kot 100.000 izvodov albuma.

Od tedaj so izvirni izvodi na sekundarnih trgih dosegali visoke cene. Kot pravi Kralj, so se najbolje ohranjeni izvodi na vinilni plošči celo prodajali po 300 in več evrov. Prav zato je bil čas, da album dobi ponatis. 74-letni glasbenik je po uspešni promociji albuma Parallel Mirrors stopil v akcijo in je dal natisniti še nove izvode Andromede. Vinilno ploščo so tako kot Parallel Mirrors natisnili v avstrijski tiskarni plošč Austrovinyl v Fehringu nedaleč od avstrijsko-slovensko-madžarske tromeje.  

Miha Kralj je plošče prevzel skupaj s svojim dolgoletnim prijateljem Gregorjem Baumanom, s katerim sta si skupaj ogledala tudi proces izdelave vinilnih plošč v avstrijskem obratu. Andromeda je tokrat natisnjena v 600 izvodih, kar daje slutiti, da bo tudi tokratni ponatis hitro dobil oznako "razprodano". Ker gre za samozaložbo, je ploščo mogoče naročiti neposredno pri glasbeniku na elektronskem naslovu andromeda.kralj@gmail.com.

Miha Kralj ob prevzemu plošč v avstrijski tiskarni plošč Austrovinyl 
Miha Kralj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta