(INTERVJU) Strast do plesa je povezala z oblikovanjem oblačil: srečna sem, ko se ženske počutijo seksi

Gregor Grosman Gregor Grosman
28.09.2020 06:00

Moje obleke lahko nosijo ženske različnih postav, pravi mednarodna plesna zvezdnica Gordana Grandošek Whiddon, a biti morajo ženstvene, drzne in samozavestne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gordana Grandošek in Trent Whiddon
Osebni Arhiv

Gordana Grandošek Whiddon je profesionalna plesalka, koreografinja, producentka in lastnica blagovne znamke večernih oblek GGW Designs, ki je svojo strast do plesa povezala z oblikovanjem oblačil. Pri oblikovanju in trženju svoje blagovne znamke ji je bilo v pomoč znanje, ki ga je pridobila že v Srednji ekonomski šoli Maribor, izzivov pa ji tudi po uspešni tekmovalni karieri ne manjka. Za kreiranje večernih oblek nameni večino prostega časa, ustvarjeno pa je predstavila tudi na modni reviji v Mariboru.

Kako daleč segajo začetki vašega oblikovanja in izdelovanja oblačil? Menda ste šivali že v najstniških letih, ko je bilo treba popraviti kakšno obleko za plesni nastop.

"Šivati in oblikovati sem začela nekje pri 13 letih, ko sem si sešila prve obleke in krila za plesne treninge. Mama mi je pokazala, kako nastaviti šivalni stroj, jaz pa sem pogumno, kar brez krojev, izdelala različne kreacije. Kasneje sem si šivala oblačila za vikende in za v diskoteko. Že ko sem odraščala, sem sešila kakšno večerno obleko. Na to sem sicer pozabila, a včasih kje najdem kakšno fotografijo in si rečem, 'aja, to sem že takrat delala'. Resno sem se oblikovanja oblek lotila, ko sva se z možem Trentom preselila v London in so naju vabili na rdeče preproge."

Ali veliko profesionalnih plesalk obvlada tudi šivalni stroj?

"Izmed plesalk poznam samo eno, ki obvlada tudi šivanje."

Osebni Arhiv

Kako danes gledate na svojo plesno kariero? Se je bilo treba odpovedati veliko stvarem, ki jih počnejo navadni smrtniki?

"Na plesno kariero gledam kot na luksuz, ki mi ga je življenje privoščilo. Ni ga drugega športa ali meditacije, joge, ki bi prekašali, kar se dogaja v tvojem telesu in umu, ko plešeš. Vse to dojemam šele sedaj, ko zaradi korone in ker je moral Trent na operacijo meniskusa, nisem mogla plesati in trenirati. Za mene plesni treningi in tekmovanja nikoli niso pomenili odpovedovanja, saj kar delaš s srcem, nikakor ni odpovedovanje. Nikoli mi ni ničesar manjkalo, vsega sem imela dovolj. Tako igranja kot otroške družbe in drugega, kar navadni smrtniki počnejo."

Kakšno postavo imajo ženske, ki nosijo vaša oblačila? In kakšen karakter?

"Moje obleke so primerne za ženske različnih postav. Tiste, ki nosijo moje obleke, so ženstvene, drzne, samozavestne, saj so z mojimi kreacijami opazne povsod, kamor stopijo."

Osebni Arhiv

Kdo vse je že nosil vaše kreacije?

"Angleška pevka, tekstopiska in igralka Victoria Louise Lott, poznana kot Pixie Lott, je nosila moje obleke. Pa Oti Mabuse iz Južne Afrike, TV-voditeljica in profesionalna plesalka. Prav tako Dianne Buswell iz Avstralije, vlogerka in profesionalna plesalka, ter ameriška igralka Christiana Leucas. Med Slovenkami pa Bernarda Marolt, Ines Erbus, Alya, Nika Krmec, Miša Margan, Tara Zupančič in več misic ..."

Omenili ste, da svoje kreacije tudi sami radi oblečete na družabne dogodke, za sprehod po rdeči preprogi. Se še spomnite, kdaj in kje ste prvič nosili obleko, ki ste jo zasnovali sami?

"Mislim, da sem prvič nosila svojo kreacijo na večjem dogodku v Londonu - Wellchild Awards 2014, na katerem je bil tudi princ Harry, saj je podpornik te dobrodelne organizacije. Povabljeni sva bili skupaj s Pixie Lott."

Sta z možem pogosto službeno morala v London?

"Redno sva v Londonu. Ravno marca sva se vrnila iz angleške prestolnice, potem ko sva tam koreografirala dva šova. Pri enem sva bila tudi kreativna direktorja in dizajnerja. Jeseni pa sva delala na BBC Strictly Come Dancing. London je super glede mode, nočnega življenja, biznisa, hrane. V Londonu sva živela, ko je Trent kot profesionalni plesalec nastopal v angleški verziji Zvezde plešejo, Strictly Come Dancing."

Kakšen je občutek, ko kdo pohvali obleko, ki ste jo ustvarili, in vas vpraša, kdo jo je zasnoval?

"Seveda je super, ko kdo pohvali moje kreacije. Najbolj pa me osrečuje, ko se dekle, ženska počuti v moji obleki ženstveno, seksi in izjemno dobro."

Kakšna oblačila imate sicer najraje, v čem se najbolje počutite?

"Najraje sem v kratkih hlačah in majici, ker je to udobno in sem svobodna. Seveda se rada tudi uredim in oblečem kaj ekstravagantnega in seksi, takrat se najbolje počutim v svojih kreacijah."

Kako se lotite izdelave obleke, kjer dobite navdih?

"Najraje delam obleko, za katero vem, za kakšen dogodek jo bom potrebovala. Takrat običajno pridejo ideje kar same od sebe. Zlasti ko grem v trgovine z dobrimi materiali v Londonu ali Los Angelesu. Ko vidim blago, vem, kaj bom ustvarila. Inspiracijo dobim iz občutka, odvisno od tega, kako se počutim v tistem trenutku."

Osebni Arhiv

Kako pomembna je izbira materialov in kateri vam je najljubši, pisan na kožo?

"Izbira je zelo pomembna, zato materiale vselej izberem sama. Glede blaga imam različne okuse, odvisno od tega, kako se počutim in, kot že omenjeno, za kakšen dogodek gre. Ustvarjanje izhaja iz mene."

Koliko časa je potrebno za izdelavo ene obleke? Tudi šivate sami?

"Od tri do štirinajst dni. Odvisno od tega, kakšna obleka nastaja. Vse delam sama, šivam in dizajniram. Z veseljem pa bi imela koga, ki bi šival zame. Glede na kreacije, ki jih ustvarjam, je vse težje delati sam, ker moraš biti zelo prilagodljiv."

Koliko oblek ste doslej ustvarili? Kolikšno je zanimanje za vaše kreacije, bi lahko samo od tega dela živeli ali je zgolj dobro (kreativno) dopolnilo?

"Preko dvesto oblek sem že naredila. Zanimanje za moje kreacije je veliko, ali bi lahko živela od dizajniranja, pa je odvisno predvsem od časa, ki mi za to ostane. Še vedno sem namreč aktivna tudi na plesnem področju, kot koreografinja in plesalka. Verjetno bi od kreiranja lahko živela, če bi večino oblek prodala v tujino. Moje kreacije so namreč zelo specifične."

Kaj pa čevlji, se morajo vselej skladati z obleko?

"Ni treba, da se ujemajo z obleko. Najraje vidim, da ženske v mojih oblekah nosijo sandale z visoko peto."

Oblačil za moške ne ustvarjate? Ste morda kaj kreirali za svojega Trenta?

"Ne, moških oblačil praviloma ne ustvarjam. Sem pa dizajnirala moške obleke letos spomladi za šov West End, pri katerem sva bila s Trentom kreativna direktorja, koreografa in dizajnerja."

Čeprav sta z možem precej zasedena, je med letošnjim dopustom nastal projekt Big Taste in Little Kitchen with Trent & Gordana. Za kaj gre?

"S Trentom neizmerno uživava v kuhanju in okušanju hrane. Večkrat objaviva instagram storije, v katerih kuhava, pa nama je veliko ljudi pisalo, naj narediva še youtube kanal. Zato sva se to poletje začela snemati pri kuhanju. Najin youtube kanal je posvečen različnim receptom, od zdravih do manj zdravih jedi, od veganskih do vegetarijanskih, ribjih, mesnih ... Vsega, kar tudi sama rada jeva. Seveda pripomore h kuhi organska hrana, ki jo sama pridelava na kmetiji."

Nika Krmec v kreaciji GGW Designs
Osebni Arhiv

Vama skupno kuhanje veliko pomeni?

"Skupno kuhanje ne, bolj pomembno je jesti skupaj in uživati v hrani. V bistvu nama obema po navadi ustreza, da eden kuha, drugi pa počiva. Običajno kuhava različno dolgo: Trent dlje, jaz sem hitrejša. Ko kuhava za kanal, traja kar dolgo, saj morava posneti kadre, kuhati, razmišljati, kaj naj poveva. Plan imava snemati in objavljati videe enkrat tedensko."

Kaj najraje jesta?

"Vse rada jeva, trenutno nama zelo prija morska hrana. zelo velika gurmana sva."

Če bi morala izbrati svojo največjo ljubezen: ples, kreiranje oblačil, kuhanje, potovanja?

"Brez dvoma ples."

Osebni Arhiv

Kam pa se uvršča psička Buddy? Že več kot desetletje vaju spremlja na vsakem koraku, tudi v letalu.

"Moja Buddyka je moj srček, moja največja ljubezen. Vem, da ljudje, ki nimajo živali, tega nikoli ne bodo razumeli. Kar da meni Buddy in kar nas živali naučijo, nas nihče drug ne more naučiti - nesebične ljubezni. Buddy je prišla v najino življenje pred dvanajstimi 12. Našla sva jo pozimi, februarja, potem ko jo je najbrž nekdo zavrgel. Od takrat je del najinega življenja. Z nama je bila že šestkrat v ZDA, mama mi jo je pripeljala na Broadway, ker smo pred tem mesec dni trenirali v Avstraliji in Buddy ​ni mogla zraven zaradi karantene. Rekla sem si, da ne bom plesala na Broadwayu, če pri sebi ne bom imela Buddy. Bila je z nama, ko sva se preselila v Los Angeles. V Londonu že neštetokrat. Nazadnje je bila z nama marca letos, ko sva delala omenjena šova, in naju je pridno spremljala tudi na vseh treningih."

Osebni Arhiv


Osebni Arhiv


Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.