Laibachova Evrovizija v vojnem Kijevu

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
25.02.2023 09:30

Člani trboveljske skupine se ne morejo in nočejo sprijazniti s tezo, da "medtem ko orožje govori, umetnost molči".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glede na Laibachovo scenografijo ne bo nič čudnega, če jih bo ruska propaganda označila za nacistično skupino.
Valter Leban

Vojna lahko ubije telo, ne sme in ne more pa duha. S približno takšnim vodilom se slovenska skupina Laibach, ki je navdušila večino občinstva na nedavni otvoritvi nordijskega svetovnega prvenstva med nastopom v Kranjski Gori, konec marca odpravlja v vojni Kijev. V tamkajšnji dvorani Bel Etage, ki sprejme kakih tisoč ljudi in ki kljub vojni gosti številne domače izvajalce, bodo Laibach zadnji dan marca nastopili kot prva tuja zasedba od začetka vojne.

Ne prihajamo v Kijev, da bi bili prva, druga ali tretja skupina, ki nastopa v vaši prestolnici med vojno, kot poročajo nekateri mediji, temveč zato, da bi izrazili podporo vaši državi v vojni, je sporočilo Laibacha Ukrajincem na spletni strani skupine. Dodali so, da so takoj odpovedali vse dogodke v Rusiji, četudi imajo radi rusko literaturo, glasbo in umetnost, a ostro obsojajo rusko agresijo. Slava Ukrajini, tradicionalni ukrajinski pozdrav, so zapisali na koncu.

V sporočilu za javnost so Laibach zapisali, da "medtem ko se preostala Evropa pripravlja na praznovanje svoje ideje svobode in solidarnosti 9. maja v Liverpoolu, bodo oni pripeljali Evrovizijo nazaj v Ukrajino, kamor sodi in 'kjer se zdaj odvija edina prava in resnična vizija Evrope'". Izkupiček koncerta bodo namenili v dobrodelne namene. Koncert ima namreč pomenljiv naziv Evrovizija in po pisanju britanskega časnika The Guardian, ki je z njimi opravil pisni intervju, se za naslovom skriva zmaga Ukrajine oziroma skupine Kalush Orchestra s pesmijo Stefania na lanskem tekmovanju za pesem Evrovizije. Ukrajina letos zaradi vojne ne bo gostila Evrovizije, vlogo gostitelja bo opravila Velika Britanija, ki jo je na tekmovanju zastopal in se na drugo mesto uvrstil Sam Ryder s pesmijo Space Man. Za Guardian so člani trboveljske skupine, ki deluje že od leta 1980, zapisali kritično trditev, da "medtem ko orožje govori, umetnost molči". Kot so poudarili, se ne strinjajo s to držo. Kot so spomnili, so nekatera najpomembnejša umetniška in glasbena dela nastala prav med vojnami. "Tudi v najbolj neznosnih časih holokavsta je umetnost dajala smisel in moč življenju, da bi se uprla nasilju vojne," so poudarili.

Morda najbolj odmeven protivojni koncert zadnjih treh desetletij je bil tisti skupine U2 septembra 1997 v Sarajevu.
Sašo Bizjak

V Kijevu sta že 8. maja lani nastopila člana irske skupine U2 Bono in The Edge, in sicer nenapovedano na eni od postaj podzemne železnice, toda tisto ni bil koncert v pravem pomenu besede. Rokerji so tudi sicer zelo angažirani med vojnami, ko še bolj kot sicer opozarjajo na vse krivice in trpljenje, ki se dogajajo. Tako U2 kot Laibach in na primer Iron Maiden so koncertirali v porušenem in trpečem Sarajevu med vojno 1992-95, širši javnosti pa je morda najbolj znan koncert skupine U2 na sarajevskem stadionu Koševo jeseni 1997, ko se je zbralo na desettisoče ljudi. Igrali so na osrednjem nogometnem igrišču, medtem ko so se na pomožnem belili nagrobniki žrtev srbskega obstreljevanja. Večerova ekipa je bila tam, zato lahko iz prve roke zapišem, da je tisto bil dogodek, ki je pokazal, da je umetnost močnejša od sovraštva, saj so prišli tudi ljubitelji glasbe iz Republike srbske in tedanje Zvezne republike Jugoslavije, pa ni bilo enega samega omembe vrednega incidenta. Dokumentarec o koncertu so pred dnevi premierno predvajali na berlinskem filmskem festivalu, nosi pa naslov Poljubi prihodnost (Kiss the Future). To je stavek, ki ga je Bono večkrat zavpil v mikrofon, v originalu pa je nekoliko bolj grob. "Odj... preteklost, poljubi prihodnost," je bil njegov slogan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta