Narekovanje tempa razvoja mobilnih tehnologij

Vsebino omogoča Huawei Vsebino omogoča Huawei
29.02.2024 08:00

V Sloveniji in po svetu so se mobilna omrežja 5G komaj dobro začela uveljavljati, v podjetju Huwaei pa že snujejo njihove naslednike – omrežja 5.5G in 6G prinašajo predvsem več inteligence in zmogljivosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Varga

Sejem Mobile World Congress v Barceloni vsako leto na enem mestu združi najpomembnejše akterje v svetu telekomunikacij, torej tudi tiste, ki narekujejo prihodnost omenjene panoge. Že vrsto let ima v tem pogledu vodilno vlogo podjetje Huawei,  ki ima ne le daleč največji razstavni prostor – skoraj vso po merah največjo dvorano 1, temveč tudi prednjači po številu patentov, dobrih globalnih in lokalnih praks ter vsebin s področja sodobnih mobilnih tehnologij.

Na sejmu MWC je Huawei gostil tudi prav poseben dogodek, poimenovan 5G Beyond Growth Summit, na katerem je Li Peng, Huaweijev višji podpredsednik in predsednik oddelka prodaje in storitev IKT, predstavil, kako lahko mobilni operaterji dosežejo vrhunske poslovne rezultate z uvajanjem omrežij 5G in naprednih storitev v njih. Dotaknil se je tudi prihodnosti in pojasnil,  kako bodo omrežja naslednjih generacij (naprej 5,5G in zatem še 6G) še okrepila potencial mobilnih omrežij in ustvarila nove priložnosti za rast.

Miran Varga

Za primerjavo: za podoben dosežek so omrežja 4G potrebovala devet let. Oziroma, povedano drugače, trenutno petina naročnikov na mobilne storitve v svetu uporablja omrežja 5G, pri čemer ti uporabniki ustvarijo 30 % vsega podatkovnega prometa v teh omrežjih in operaterjem ustvarijo 40 % prihodkov iz naslova mobilnih storitev.

»5G je na pravi poti do poslovnega uspeha,« je uvodoma dejal Li in pojasnil: »Pred vrati pa so že omrežja 5.5G, ki jih bodo prvi operaterji zagnali že letos. Ko se omrežja 5.5G, umetna inteligenca in oblak zbližujejo, lahko operaterji sprostijo potencial novih aplikacij in zmogljivosti.« Nadalje je Li dejal, da bi se morali operaterji po vsem svetu osredotočiti na visokokakovostne implementacije omrežja, večdimenzionalno monetizacijo, nastajajoče storitve in generativno umetno inteligenco, saj bi tako kar najbolje izkoristili priložnosti, ki jih ponujajo sodobne mobilne in druge tehnologije.

Kakovost omrežja ostaja temelj vsega

Uporabniki mobilnih naprav so dokazali, da so pripravljeni plačati za nadgrajene uporabniške izkušnje in vsebinsko ter storitveno bogatejše mobilne pakete, če so omrežja operaterjev dovolj kakovostna, da pričakovan nivo uporabniške izkušnje tudi dostavijo. Analitiki pričakujejo, da se bo – podobno kot se to dogaja že vso zgodovino mobilnih telekomunikacij – promet, ki ga ustvarijo ti uporabniki, znatno povečal, kar bo operaterjem omogočilo maksimiranje zaslužkov.

To je vodilo do tega, da vse več operaterjev med svoje strateške cilje uvršča izgradnjo visokokakovostnih omrežij 5G. Začetno »otipavanje« in pregovorno čakanje je mimo, čas je za konkretne implementacije in pridobivanje uporabnikov.

Nekateri operaterji na Bližnjem vzhodu so na primer že uvedli omrežja Massive MIMO, katerih posebnost je to, da omogočajo zelo učinkovito širokopasovno povezovanje fiksnim lokacijam (t. i. 5G FWA). Povedano drugače – s 5G FWA operaterji gospodinjstvom in podjetjem zagotovijo višje brezžične hitrosti, kot bi jih ti na svoji lokaciji sicer lahko dosegli po bakreni parici (beri: telefonski žici) ali kabelski povezavi. Trenutno 5G FWA uporablja že skoraj tri milijone gospodinjstev, zaradi česar je močan generator rasti prihodkov za operaterje.

Miran Varga

Večdimenzionalna monetizacija poveča vrednost vsakega bita

Več kot 20 % svetovnih operaterjev je že uvedlo cenovne modele, ki cene storitev oblikujejo glede na hitrost prenosa podatkov. Operater na Tajskem je na primer pred kratkim ponudil dodatek 5G Boost Mode, ki naročnikom omogoča izbiro različnih stopenj hitrosti, da kar najbolje ustrezajo njihovim potrebam po uporabi naprednih storitev. Rezultat? Dvig hitrosti si je omislilo zelo veliko naročnikov, pri čemer se je operaterju povprečen zaslužek na uporabnika povečal kar za 23 odstotkov. Kitajski operater je ubral drugo pot – uvedel je paket z zajamčeno hitrostjo povezave, da bi uporabnikom zagotovil nemoteno izkušnjo konzumiranja pretočnih vsebin, videokomunikacije v živo v visoki ločljivosti in podobnih zahtevnejših storitev. Paket je postal zelo priljubljen, povprečni prihodki na uporabnika pa so zrasli za več kot 70 odstotkov.

Nove storitve omogočajo dolgoročno vzdržno rast

Nove storitve, kot so novodobni klici, telefonija v oblaku in 3D brez očal, pridobivajo vedno večjo pozornost potrošnikov. Zgovoren primer so funkcije novodobnih klicev z dodano vrednostjo, kot so virtualni avatarji, ki postajajo na Daljnem vzhodu zelo priljubljene. Uporabniki so tudi pripravljeni plačati več za storitve, ki jim zagotavljajo vrhunsko uporabniško izkušnjo v realnem času, kot so zahtevki za avtomobilsko zavarovanje na enem mestu.

Na Kitajskem že več kot 50.000 podjetij uporablja t. i. navidezna zasebnih omrežja 5G, pri čemer prednosti bliskovito hitrih, zasebnih in varnih komunikacij znotraj podjetja niso vezane le na proizvodna in tehnološka podjetja, temveč njihovo uporabo beležijo v več kot 50 različnih panogah.

Pred vrati pa je še več zmogljivosti in novih storitev. Omrežja 5.5G, ki se bodo pohvalila z novotarijami kot so zagotovljena zakasnitev, natančno pozicioniranje in pasivni internet stvari, naj bi ustvarile še več priložnosti za operaterje v segmentu poslovnih uporabnikov. Potem pa je tu še generativna umetna inteligenca, ki bo mobilno industrijo popeljala v dobo popolne inteligence. Po podatkih analitskega podjetja IDC bodo proizvajalci mobilnih telefonov letos prodali 170 milijonov pametnih telefonov, opremljenih z umetno inteligenco. To bo predstavljalo okoli 15 % vseh pošiljk pametnih telefonov. Telefoni z umetno inteligenco nove generacije bodo imeli boljše zmogljivosti shranjevanja podatkov, prikaza slike in upodabljanja vsebin. Aplikacije umetne inteligence, ki se bodo izvajale bodisi lokalno na teh pametnih telefonih bodisi v oblakih ponudnikov storitev, bodo ustvarile na stotine milijard gigabajtov podatkov in posledično ustvarile nove priložnosti za operaterje, saj bo treba te podatke tudi prenesti preko omrežja. Li je svoje razmišljanje sklenil z obljubo:

»Skupaj z operaterji bomo sprostili potencial omrežij 5G in 5,5G ter spodbudili neverjetno novo rast mobilnih tehnologij.«

Miran Varga

Optika v sobo!

Huawei pa ne razmišlja le o brezžičnih ter mobilnih komunikacijah. Podjetje zelo aktivno dela tudi na nadaljnjem razvoju optičnega omrežja. Če smo v preteklosti lahko uživali v gigabitnih priključkih v gospodinjstvu, bo letvica kmalu dvignjena na 10 gigabitov na sekundo, hišni ali stanovanjski priključek (FTTH) pa bo nadgradila t. i. »optika v sobo« (FTTR), ki bo omogočila, da bodo vse bolj podatkovno potratne naprave in storitve (predvsem tiste z videom) delovale brezhibno. Ne pozabimo, da niso daleč niti 8K-kamere in televizorji, ki bodo potrebovali vsaj 4-krat večjo pasovno širino kot današnje 4K vsebine oziroma kar 16-krat širšo »pipico« kot vsebine ločljivosti Full HD (1080p).

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.