Severina po pridržanju na srbski meji: Dokler bo Vučić na oblasti, me v Srbijo ne bo

J.K.
26.08.2024 09:59

Hrvaška pevka Severina se je sinoči odpravila v Srbijo, a jo je srbska policija med prehodom meje poklicala na razgovor. "Kakšna je to oblast, ki se boji mojega mnenja?" se je vprašala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Severino so na meji zadržali srbski policisti.
Profimedia

Srbska mejna policija je hrvaško pevko Severino Vučković v nedeljo za več ur zadržala na mejnem prehodu Bajakovo. Po zaslišanju so ji odobrili vstop v državo, a se je odločila, da se vrne na Hrvaško. Srbski provladni tabloidi so pisali, da je šlo za običajen policijski ukrep, ki se izvaja pri ljudeh, katerih izjave so po oceni srbskih organov sporne. Navedli so tudi, da Severina ni prva znana osebnost, ki jo je srbska policija zadržala na meji. Pevka Selma Bajrami iz BiH je v začetku leta prav tako morala na pogovor, nato pa so ji celo prepovedali vstop v Srbijo, ker je na enem izmed svojih koncertov pokazala dvoglavega orla, ki je upodobljen na albanski zastavi. Črnogorski pevki Jadranki Barjaktarović so prepovedali vstopiti v Srbijo, ker je na neki politični proslavi nekoliko spremenila besedilo znane srbske pesmi in zapela: "Nihče nam nič ne more, močnejši smo od Srbije."

Pevka se je nato oglasila za hrvaške medije in pojasnila svojo plat zgodbe. "Policist na meji naju je z menedžerjem po pregledu dokumentov prosil, da počakava ob strani. Čakala sva nekaj ur, da so nama potem povedali, da čakajo inšpektorje iz Beograda. Spoznala sem, da postaja resno. Preiskali so avto, kot da sva tihotapca. Iskali so orožje. Jaz in orožje, seveda. Ker niso našli nič, so me poklicali na razgovor," je zapisala v izjavi za javnost. 

Povedala je, da so jo na razgovoru sprašveali o mnenju o Srebrenici, operaciji Nevihta, zakaj podpira demontracije proti izkopavanju litija v Srbiji. Tudi o Jasenovcu in Tuđmanu naj bi jo spraševali, pravi. "Mlajši policist mi je rekel, da samo opravlja svoje delo in da me sprašuje te reči, ker sem javna oseba in imam vpliv. Rekla sem mu, da bo videl, kakšen vpliv imam, ko bom jutri objavila podrobnosti zaslišanja in bodo to prenesli vsi mediji. Postavljali so mi vprašanja, na katera ponavadi odgovarjajo zgodovinarji. "Ko so me začeli spraševati, kaj mislim o posiljenih ženskah in o Srbih, izgnanih iz Hrvaške, sem dejala, da je vsaka žrtev težka, a da prekinjam to predstavo in da ne bom več odgovarjala na njihova vprašanja ter da naj mi vrnejo dokumente."

"Rada imam Srbijo. Tako Srbijo, kjer 100 tisoč ljudi protestira zaradi zaščite okolja in države. Tisti, ki je na oblasti, z nadlegovanjem mene ne bo odvrnil pozornosti od problemov. Skušala sem to dopovedati policistom. Jim dopovedati, da ima vsak pravico do svojega mnenja, da je bil verbalni delikt ukinjen s padcem komunizma. Žal mi jih je. Rada imam Srbe, ki so dober in pošten narod, ampak imajo grozno oblast. Nikoli nisem rekla, da so Srbi genocidni narod. To so si izmislili Vučićevi mediji, kot že leta lažejo o vseh, ki so proti režimu. Na koncu sem jim zapela Balaševićevo pesem. Nujno rabijo novega Balaševića," je še zapisala in za konec strnila: "Srbija, rada te imam. Želim, da čim prej postaneš demokratska. Ampak dokler bo na oblasti on, nikoli več ne bom prišla. Vemo kdo. Kakšna je to oblast, ki se boji mojega mnenja?"

Srbski notranji minister Ivica Dačić je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta napovedal ukinitev spiskov ljudi, ko gre za vprašanje verbalnega delikta, saj da to ne predstavlja kršitve zakonodaje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta