Svetlana Makarovič razkrila, da ima visoko pokojnino, a da jo troši "na komunističen način"

D.Ži
21.02.2024 10:51

Umetnica je v intervjuju za Obraze spregovorila tudi o svoji tihi dobrodelnosti, pa o komunističnem in Kristusovem nauku o deljenju premoženja s tistimi, ki ga potrebujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetlana Makarovič svoje dobrodelnosti ne želi obešati na veliki zvon.  
Glorija Lorenci

Svetlano Makarovič lahko obožuješ ali sovražiš, zdi se, da sivin pri dojemanju njene javne podobe ni. A prav nihče ne more zanikati, da je izjemna književnica, pa tudi šansonjerka. Ker vselej govori brez dlake na jeziku in z besedami rada drega tudi v "nedotakljive" teme, Slovence pa pogosto označuje kar za "slovenceljne", je zelo polarizirajoča. Že davno je razkrila tudi svojo nenaklonjenost do razvajenih, nevzgojenih otrok, znana je njena velika ljubezen do mačk, nasploh rada ustanovam, ki pomagajo živalim, donira, manj znano pa je njeno splošno dobrodelno delovanje, ki ga ne želi izpostavljati. Na kratko je tudi o tem spregovorila v intervjuju za revijo Obrazi, ki ga je z njo naredila Alenka Sivka

Umetnica pravi, da svojo pokojnino porablja v komunističnem duhu.
Glorija Lorenci

Povsem v svojem iskrenem slogu je Makarovič povedala, da je njena pokojnina izjemno visoka, blizu dva tisoč evrov, a da jo porablja "na komunističen način". Sledi načelu, naj vsak obdrži toliko denarja, kolikor ga potrebuje zase, vse drugo pa mora dati tistim, ki ga potrebujejo. To je po njenem bistvo komunizma. "To je bistvo tudi Kristusovega nauka, ki je rekel, kdor ima dve srajci, naj da eno tistemu, ki nima nobene. Tako da jaz obdržim zase in za svoje muce tisto, kar potrebujemo, vse drugo pa gre za dobrobit bolnim, otrokom, azilom za živali in revežem in tako naprej, ampak o tem nočem javno govoriti, ker je star rek, naj ne ve desnica, kaj dela levica," pravi umetnica.

"Vedno pravim, da bomo videli, kdo bo dlje zdržal, ali ta stara hiška ali jaz," se je pošalila v Obrazih. 
Andrej Petelinšek

Pokojnino za izredne zasluge prejema na podlagi Prešernove nagrade, ki jo je dobila in zavrnila leta 2000, v letih 2022 in 2023 pa zahtevala, da se ji nagrada vseeno v celoti izroči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta