Torino 2022 … imamo posadko! Znanih še drugih 10 finalistov Pesmi Evrovizije

Denis Živčec Denis Živčec
12.05.2022 23:11

V Torinu so izpeljali drugi polfinalni večer Pesmi Evrovizije in tako izbrali vse, ki se bodo v soboto v areni Pala Olimpico podali v bitko za zmago.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Torino 2022 … imamo posadko! V prestolnici italijanske dežele Piemont so po za Slovence ne prav srečnem prvem polfinalnem večeru izpeljali še drugega. Nastopilo je osemnajst držav, v finale pa se jih je uvrstilo le tistih deset, ki so od žirantov in gledalcev dobile največ točk.

To so Belgija, Češka, Azerbajdžan, Poljska, Finska, Estonija, Avstralija, Švedska, Romunija in Srbija.

V bitko za finale so se podali Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Avstralija, Ciper, Irska, Severna Makedonija, Estonija, Romunija, Poljska, Črna gora, Belgija, Švedska in Češka. Ker nocoj Slovenija ni nastopila, Slovenci nismo mogli glasovati.

Reuters

Že pred polfinalom je nekaj izvajalcev pritegnilo veliko pozornosti. Večno favorizirana in pogosto tudi zares odlična Švedska letos stavi na Cornelio Jakobs s skladbo Hold me Closer, ki jo mnogi vidijo tudi v igri za končno zmago. Veliko oboževalcev ima srbska umetnica Konstrakta, ki je v svoji skladbi In Corpore Sano javno okrcala srbski zdravstveni sistem. Refren „Umetnica mora biti zdrava“, je medtem v Torinu postal že evrovizijska klasika, kot tudi umivanje rok v lavorju, kar je del njenega nastopa.

Reuters

Skozi vse tri evrovizijske večere gledalce pelje voditeljski zvezdniški trio - Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika, slovenski gledalci pred malimi ekrani ste v družbi Andreja Hoferja.

Reuters

Slovenskim predstavnikom, skupini LPS s skladbo Disko veliki met ni uspel, so se pa v finale v torek uvrstili predstavniki Švice, Armenije, Islandije, Litve, Portugalske, Norveške, Grčije, Ukrajine, Moldavije in Nizozemske.

V velikem evrovizijskem finalu bo nastopilo 25 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki "velikih petih", torej Francije, Španije, Nemčije, Velike Britanije in Italije, ki je letos tudi gostiteljica izbora.

Reuters

Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 40 državah udeleženkah. Točke slovenskega glasovanja bo v Torino sporočila Lorella Flego. Kmalu bo torej znano, kam se evrozijska karavana seli naslednje leto. Če sploh kaj, saj je med favoriti ponovno tudi Italija.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta