V Torinu krožijo informacije o tem, koliko točk so LPS osvojili v evrovizijskem polfinalu. In podatek je srhljiv ...

Denis Živčec Denis Živčec
12.05.2022 10:25

Medtem ko v evrovizijski kuhinji tračev vre na polno, se v areni Palasport Olimpico pripravljajo na nocojšnji drugi polfinalni večer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konstrakta iz Srbije si bo nocoj temeljito umila roke in pred vso Evropo okrcala srbski zdravstveni sistem. 
Reuters

Slovenska evrovizijska štimunga je po torkovi neuvrstitvi skupine LPS v finale strmoglavila, v Torinu pa je vse pripravljeno na drugi rez. Dvorana Palasport Olimpico bo nocoj gostila drugi evrovizijski polfinale, iz katerega se bo v sobotni finale uvrstilo novih deset držav. Vzdušje se je medtem precej popravilo in zdi se, da so italijanski organizatorji in evrovizijska ekipa zveze EBU, ki jo v glavnem sestavljajo Švedi in Nemci, končno vsaj delno našli skupni jezik. Večjih tehničnih zapletov v zadnjih dneh na vajah ni bilo, zdi se, da se je pomirjajoča italijanska ležernost naselila v vse, ki imajo opravka s prireditvijo. Ne glede na to, kako kaotična je že bila pot do sem, že zdaj je jasno, da se nahajamo sredi ene najlepših in najbolj simpatično sproščenih Evrovizij doslej. Mnogi bi si želeli le še malce več dobre glasbe. Vlada namreč splošno mnenje, da je nabor letošnjih popevk zelo povprečen, če ne celo slab, z nekaj svetlimi izjemami. 

(VIDEO) Tega vam niso pokazali: Tako so se LPS odzvali na neuvrstitev. Gledalci: Slovenija se bo morala bolj potruditi

LPS do nedelje ostajajo v Torinu. Počivajo po nastopu in spoznavajo mesto, v živo v dvorani naj bi si ogledali tudi sobotni finalni izbor. Sicer pa se jim, kot je povedala Zala, predvsem zdi, da je nastop na Evroviziji šele začetek njihove glasbene poti. Za poletje imajo napovedanih že zelo veliko koncertov. "Malo bolj bi se pa radi posvetili temu, da ustvarjamo še naprej našo avtorsko glasbo, da predvsem delamo to, kar radi počnemo," je še dodala.

Bodite zelo pozorni na Švedinjo Cornelio Jakobs. Skoraj zagotovo bo uvrščena med najboljše tri. 
Reuters

V evrovizijski coni krožijo čenče, vedno znova se najde kdo, ki trdi, da se je prebil do strogo varovanih informacij iz ozadja. Tako je medtem v tiskovnem središču pristal podatek, da naj bi v javnost ušli rezultati prvega polfinalnega izbora, ki jih bo zveza EBU sicer razkrila šele po finalu. Po teh podatkih naj bi z naskokom največ glasov zbrala Ukrajina, Albanija pa naj bi finale zgrešila le za las. Na zadnjem mestu naj bi pristala Slovenija. LPS s skladbo Disko naj bi zbrali zgolj 4 točke, kar bi bil najslabši slovenski evrovizijskih rezultat doslej. Ali gre za čenčo, lažno novico ali pa je iz zakulisja resnično kaj ušlo, bo znano v soboto, saj EBU teh podatkov pred končnim razpletom zagotovo ne bo razkrila in komentirala, ker bi lahko vplivali na glasovanje v finalu. 

(VIDEO) Blagoslov ali kazen? Tik pred polfinalom so LPS spregovorili o slabih napovedih in negativnih kritikah

Ugibanja o tem, kdo bi lahko zmagal na Pesmi Evrovizije 2022, tečejo neprestano. Ukrajina se zdi nepremagljiva, dasiravno mnogi menijo, da skladba sama po sebi ni nič posebnega, a da glasba tokrat pri glasovanju ne bo ključna. Kaj se bo s prireditvijo 2023 v primeru ukrajinske zmage zgodilo, je trenutno zaradi vojne nemogoče napovedati. Stavci Ukrajini pripisujejo kar 53-odstotno verjetnost za zmago. Pod vrhom je prišlo do spremembe, saj je nedavno močno favorizirano Italijo na tretje mesto zrinila Velika Britanija. Če Britanec Sam Ryder res zmaga, bo to eno največjih presenečenj, saj ima Velika Britanija za seboj dolg niz poraznih uvrstitev in ponižujočo zbirko izborov, ki jih je zapustila s skoraj nič točkami. Dobro obveščeni viri v torinskem tiskovnem središču poročajo, da naj bi na Otoku že tekle priprave na morebitno zmago. Če do te pride, naj bi izbor gostil Manchester. 

Izraelec Michael Ben David si bo nocoj s fanti dal duška. 
Reuters

V drugem polfinalnem večeru se bo za mesto v finalu pomerilo novih 18 držav. To so Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Avstralija, Ciper, Irska, Severna Makedonija, Estonija, Romunija, Poljska, Črna gora, Belgija, Švedska in Češka

(VIDEO) LPS blesteli na odprtju Evrovizije: Tako so se odzvali na njihov prihod, slišali smo nekaj sočnih komentarjev

Slišali boste najbolj klišejski možni grški pop komad s Cipra, pa poskus, kako zveni, ko se Romuni gredo špansko popularno glasbo. Videli boste mehaničnega bika, na katerem bo jezdil odrasel moški, avstralskega pevca v beli obleki, ki se ji ne bi uprla nobena nevesta, zelo seksi izraelsko moško koreografijo, Srbkinjo, ki si na odru tri minute v škafu umiva roke in še kaj. 

Andromache s Cipra bo odpela skladbo, za katero se zdi, da so v njej združeni vsi grški evrovizijskih komadi zadnjih petnajstih let. 
Reuters

V velikem evrovizijskem finalu bo v soboto nastopilo 25 držav - 20 najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki "velikih pet", to so Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija, ki je letos gostiteljica izbora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta