Vabljeni na Festival sira v Istri

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
11.09.2024 13:35

V središču južnega dela Istre, na pol poti med Pazinom in Puljem, ob cesti, ki povezuje notranjost z jugom polotoka, se nahaja prav posebno mesto, ki že leta gosti enega največjih sirarskih sejmov na Hrvaškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
TZ Občina Svetvinčenat

Festival sira v Svetvinčenatu bo tudi letos konec septembra na kup zbral najboljše sirarje, ljubitelje sira in ostale gastronomske navdušence. Združuje okušanje vrhunskih sirov, raziskovanje tradicije, ustvarjalnosti domačih sirarjev in druženje v prijetnem okolju, ki slavi sirarstvo in kmečki način življenja.

TZ Občina Svetvinčenat

Festival sira že zadnjih nekaj let v Svetvinčenat na obisk privabi številne obiskovalce in spada med najpomembnejše dogodke v regiji. Na sejmu, ki bo trajal dva dni, se bodo predstavile predvsem manjše družinske sirarne, ki pa se lahko pohvalijo z izjemno kakovostjo svojih izdelkov. 21. in 22. septembra 2024 od 11.00 do 19.00 bodo obiskovalci uživali v poskušanju sirov, skut, jogurtov, smetane in ostalih mlečnih izdelkov. V sklopu festivala bo potekal sejem starih istrskih obrti in spominkov, ki bodo omogočili dodaten vpogled v kulturno dediščino tega prostora. Na ogled bo tudi ovčarska razstava in priljubljeni izbor za najlepšo kozo Istre. Organizatorji so poskrbeli še za naše najmlajše in za njih pripravili pastirske igre.

TZ Občina Svetvinčenat
TZ Občina Svetvinčenat

Pravi biser Istre

Svetvinčenat se nahaja na visoki kamniti planoti, obdani z gozdovi, pašniki in vinogradi, gradom, cerkvami in zvonikom. Poznamo ga tudi kot Savičenta, San Vincenti in Sanvizenti. Vsem imenom je skupno to, da izvirajo iz imena njegovega zavetnika. Španskega mučenika sv. Vincencija in istoimenskega samostana, okoli katerega se je razvilo naselje. Renesančno mesto Svetvinčenat je eden od istrskih draguljev z bogato turistično ponudbo in številnimi dogodki, ki se odvijajo v izredno privlačnih zgodovinskih prostorih tega mesta. Priljubljeni Festival sira je zagotovo eden bolj znanih in obiskanih. Center krasi krasen trg z gradom Morosini-Grimani, ki je že stoletja simbol mesta, in ena lepših beneških gradenj iz tistega časa v Istri. Pomemben del kulturne dediščine Svetvinčenata so ohranjeni in zelo cenjeni ostanki stenskih fresk v cerkvici sv. Vincencija pri mestnem pokopališču. V notranjosti ima kar tri sloje zidnih fresk, med katerimi je tudi najobsežnejši istrski ciklus romanskih fresk z bizantinskim vplivom s konca 13. stoletja, delo mojstra Ognobenusa Trevisanusa.

Več informacij o Festivalu sira in Svetvinčenatu na splošno najdete na https://tz-svetvincenat.hr/event/festival-sira-i-naj-koza/.
TZ Občina Svetvinčenat
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.