(VIDEO) Raiven je premiero Veronike v resnici dočakala na Bobu leta, bili smo z njo v napetih trenutkih: Čutim olajšanje

Denis Živčec Denis Živčec
21.01.2024 14:12

Medtem ko ste televizijski gledalci spremljali vnaprej posneto Misijo Malmö na TV Slovenija, je Raiven blestela na Bobu leta, kjer smo jo nekaj minut pred premiero evrovizijske skladbe obiskali v zakulisju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mirna, a v pričakovanju. Raiven v zakulisju Boba leta v SNG Maribor, nekaj minut, preden so na TV Slovenija predvajali Misijo Malmö. 
Anja Cej

Večer, ko Bob leta dobi novega lastnika, je zmeraj poseben, a najbolj nenavaden večer je v soboto zvečer doživljala, preživljala naša letošnja evrovizijska predstavnica Raiven. Ob 20.00 se je na TV Slovenija začela v naprej posneta oddaja Misija Malmö, v kateri so širša slovenska javnost in najbolj zagreti tuji ljubitelji Pesmi Evrovizije prvič slišali skladbo Veronika, s katero nas bo maja zastopala na največjem evropskem glasbenem tekmovanju. Ob 20.00 pa se je v SNG Maribor začela tudi podelitev Bob leta, na kateri je Raiven nastopila kot gostja. Svoj (vsaj zaenkrat) najpomembnejši letošnji večer je torej preživljala v bobovskem vzdušju. Če je bila živčna, je to dobro skrivala, ko smo jo med odštevanjem do boba obiskali v zakulisju, je bila, kot bi rekli danes, zelo "skulirana". Ve, da je dala vse od sebe in po najboljših močeh pripravila skladbo, v katero verjame. Niti se z razpletom Evrovizije ne obremenjuje preveč. Premiero pesmi je čutila kot olajšanje.

Pogovor z Raiven v zakulisju Boba leta si oglejte v videu:

Še pred Misijo smo jo vprašali, kakšen odziv pričakuje. Globoko je vdihnila in odvrnila: "Pričakujem dober odziv, tudi sama sem glede tega komada zelo samozavestna. Mislim, da je vrhunec vsega, kar sem se do zdaj uspela naučiti. V tem trenutku je to največ, kar lahko dam publiki."

Pevka s pravim imenom Sara Briški Cirman je za skladbo spisala besedo in glasbo, navdih zanjo pa je črpala pri Veroniki Deseniški. Kot je povedala je lik aktualizirala, da se da z njim poistoveti tudi danes. Slutimo v ozadju feministično komponento? "Ja. Veronike sicer niti ne vidim kot čarovnice, ampak kot žensko, ki so jo obtožili nečesa, kar z njo sploh ni imelo zveze. Zanimivost: pesem se začne z Veronikinim koncem, če malo komad zavijem v mistiko," pojasni Raiven. 

Na odru Boba leta sicer ni zapela Veronike, ampak skladbo Zbudi se, s katero nas je nekoč na Evroviziji zastopala Tanja Ribič. 
Andrej Petelinšek

Joker Out, naši lanski predstavniki, so veliko energije vložili v predevrovizijsko promocijo, tudi na družbenih omrežjih. Nas tudi tokrat čaka kaj podobnega? "Ja, čeprav smo si z Jokerji zelo različni v marsičem, kar se tiče marketinga, pa so to priložnost izkoristili v popolnost. Tudi sama si želim take promocije, ne z enako vsebino, ampak v enaki meri izkoristiti družabna omrežja," pravi naša predstavnica, ki jo v naslednjih mesecih čaka tudi nekaj nastopov v tujini, kjer si pa ne želi promovirat zgolj Veronike, ampak tudi drugo svojo glasbo. 

Se je tudi sama kdaj počutila kot čarovnica slovenske glasbene scene, nerazumljena? "Zagotovo. V skladbi je tudi stavek 'Jaz sem, ti si ... Veronika'. Morda zelo na prvo žogo, a del Veronike je tudi v meni," odvrne.

(FOTO in VIDEO) Tega niste videli: Ko so luči Boba leta ugasnile, je bilo na hodnikih teatra slišati marsikaj ...

Že od nekdaj ljubiteljica Evrovizije festival zdaj spoznava še z druge perspektive, kot tekmovalka. Se je njena ljubezen do prireditve s tem spremenila? "Raste. Sam proces Eme je bil zame veliko bolj stresen kot pa Evrovizija. Pomirjena sem s tem, da imam lepo priložnost pokazati se, ne rabim se več za to boriti, tega občutka več nimam. Mislim, da se to sliši tudi v sami pesmi," pove Raiven.

Raiven pravi, da je Veronika največ, kar lahko kot umetnica trenutno poslišalcem da.
Anja Cej

"Skladba je nastala pri meni doma, v moji mali rožnati glasbeni sobici. Malo na klavirju, malo na računalniku, nato sem jo nesla v London svojemu producentu, ki je dodelal demo posnetek, nato pa je v Mariboru producent Martin Bezjak skladbo dokončal. Trajalo je pol leta, milijon verzij je imela, tudi kar se besedila tiče," pravi in razkriva, da odrska oprava, ki jo bo nosila na evrovizijskem odru še ne obstaja, a da jo bo po njeni viziji ustvaril Matic Veler, ki jo je oblekel tudi za Bob leta. 

Ker je bobovski večer v znamenju globokih misli, smo tudi njo vprašali, ali obstaja kakšna, ki jo spremlja in navdihuje skozi življenje. "Ne pričakuj od leva, da te ne bo pojedel zato, ker ti ne poješ njega," izstreli Raiven.

Tako "skulirana" je Raiven v zakulisju Boba leta čakala na televizijsko premiero svoje skladbe Veronika.  
Anja Cej

V videospotu, ki so ga premierno prikazali na TV Slovenija, se pod skladbo z Raiven podpisuje še Bojan Cvjetićanin. Dogajanje v videu se začne ob vodi in kmalu preseli vanjo, skupaj z Raiven pa se v koreografskem nastopu predstavi več plesalcev - članov baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana - od katerih bi lahko eden upodabljal Veronikino ljubezen Friderika II. V videu je viden tudi ogenj, kar bi lahko bil simbol čarovništva oz. sojenja Veroniki Deseniški, ki je bila obtožena kot prva slovenska čarovnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta