(VIDEO) Evropa, tako zveni Veronica! Raiven predstavila skladbo, s katero bo Slovenijo zastopala na Evroviziji v Malmöju

Denis Živčec Denis Živčec
20.01.2024 20:58

MIsija Malmö se je začela. S premiero svoje evrovizijske skladbe je ena naših najbolj markantnih izvajalk jasno sporočila, da na majski Pesmi Evroviziji ne namerava ostati neopažena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prav mogoče je, da smo na pragu enega najbolj ikoničnih slovenskih nastopov. Raiven je ostala zvesta svojemu prepoznavnemu slogu in "temni elektroniki".
David Lotrič Banović

Prav mogoče je, da se obeta eden najbolj ikoničnih slovenskih evrovizijskih nastopov. Evropski okus ni zmeraj predvidljiv, a nekaj je gotovo ... Evropa si bo Slovenijo na Pesmi Evrovizije, ki jo bo maja gostil švedski Malmö, zagotovo dobro zapomnila. Nenazadnje tja pošiljamo eno svojih najbolj karizmatičnih, samosvojih umetnic s prepoznavnim, skrbno izdelanim slogom. In Slovenija je pravkar v evrovizijsko sezono vstopila tudi uradno. 

Raiven je skladbo Veronika, s katero bo maja naše barve zastopala pred Evropo, premierno predstavila v večerni oddaji Misija Malm na prvem programu TV Slovenija. Predvajali so jo v obliki videospota, ki je po njeni oceni dober pokazatelj tega, kaj bo mogoče videti na evrovizijskem odru. Ostala je, kot je napovedala, zvesta svoji "temni elektroniki". 

Pesem Veronika je nastala po navdihu lika Veronike Deseniške, prve ženske, ki je bila v Sloveniji obtožena čarovništva.

Kot meni Raiven, so določene krivice, obtoževanja in obsojanja ljudi, podobno kot v Veronikinem času, prisotne še danes in bodo tudi še nekaj časa. Zgodba se ji je zato zdela primerna, da bi jo pripeljala v leto 2024 in preko nje spregovorila o univerzalni temi. Besedilo in glasbo je tako kot za vse svoje skladbe doslej prispevala sama.

Tjaša Barbo

Videospotu je skladbo, ki bo na Evroviziji zapeta v slovenščini, predstavila ob spremljavi plesalcev, članov baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. "Rdeča nit videospota sta gib in plesalci, ki bodo z mano tudi na Evroviziji, tako da bo zelo lepo prikazal, kaj se bo dogajalo na evrovizijskem odru," je povedala pevka, ki si je sicer že od nekdaj želela sodelovati na tem tekmovanju, nastopila pa je tudi na letošnji Večerovi podelitvi Bob leta. 

Čeprav je že pred časom povedala, da želi Evrovizijo uporabiti tudi za to, da bi svojo glasbo približala mednarodnemu občinstvu, posebnih pričakovanj od tekmovanja nima, želi pa si, da bi lahko popolnoma uživala v evrovizijski izkušnji in jo izkoristila na način, da kot umetnica zraste in iz nje dobi podobne priložnosti. Največje televizijsko glasbeno tekmovanje se ji zdi dobra možnost za to, da se odprejo kakšna vrata, tudi v tujini. Ne želi se primerjati z Joker Out, našimi lanskimi predstavniki, saj gre za dve povsem različni zgodbi. 

Tuji oboževalci sporočajo, da jih je skladba dobesedno začarala, a da to ni skladba za množice.  
Tjaša Barbo

Čeprav je šele januar, se Evrovizijsko vzdušje po Evropi in Avstraliji vse bolj prebuja. Zaživele so tudi stavne lestvice. Večina skladb seveda še ni znanih in izbranih, najbolj goreči napovedovalci prihodnosti pa že največ možnosti za zmago v Malmöju pripisujejo Ukrajini, Veliki Britaniji, ki jo bo zastopal Olly Alexander, Italiji, Švedski in Izraelu. Še preden je Raiven predstavila Veronico, so Slovenijo v igri za končno zmago uvrščali na 32. mesto od 37-ih. A sezona se šele začenja in Veronica je pravkar vstopila vanjo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta