Kako bo na recepcijah, s skupnimi sanitarijami, fizično razdaljo? To so pravila, ki bodo veljala v hrvaških kampih

A.L.
19.05.2020 13:14

Letošnji poletni oddih bo drugačen kot vsi do zdaj. Zaradi epidemije koronavirusa bodo veljala posebna, stroga pravila. Ker so iz leta v leto vse bolj priljubljeni tudi kampi, je Hrvaški zavod za javno zdravje (HZJZ) pripravil priporočila, ki se jih bo treba držati med kampiranjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gre za seznam številnih priporočil, vsa si lahko preberete tukaj.
1. Fizična razdalja
Letos bo na vseh površinah kampa, tudi v sanitarijah, recepcijah, trgovinah, med čakanjem pred bari kot tudi na plažah in bazenih potrebno vzdrževati dovolj veliko fizično razdaljo. HZJZ priporoča 1,5 metra. Brisače in ležalniki na plaži morajo biti med seboj oddaljeni vsaj meter in pol. V zaprtih prostorih je treba spoštovati pravilo največjega števila dovoljenih oseb glede na površino.
2. Razkuževanje
Pred vhodi v zaprte prostore morajo biti ves čas na voljo razkužila, enako velja za delovne površine, kot je denimo pult recepcije.
3. Uporaba zaščitnih mask in izobešene smernice
V priporočilih je zapisano, da je v notranjosti zaželeno nositi zaščitno masko. Na vidnih mestih morajo biti izobešene smernice o pravilnem vedenju in ustreznih higienskih postopkih, ki ljudi opomnijo na to, kako morajo ravnati v času epidemije. Smernice je treba gostom izročiti tudi ob prijavi. Objaviti je treba ključne telefonske številke, na katere se lahko gostje obrnejo v primeru, da pri sebi ali bližnjih sumijo okužbo s koronavirusom.
4. Recepcije bodo delovale drugače
Tudi na recepcijah bo letos nekoliko drugače. Postopki prijave in odjave bodo opravljeni na čim hitrejši način, priporočljivo je, da trajajo največ 15 minut. Če tehnične možnosti to dopuščajo, gostom svetujejo, da se prijavijo kar sami preko spleta. To naredijo takrat, ko opravijo rezervacijo nastanitve v kampu.
V priporočilih svetujejo, naj na pulte recepcije postavijo pleksi stekla ali druge fizične pregrade. Recepcijo bo odslej potrebno redno prezračevati, površine bodo morale biti ves čas razkužene.
5. Restavracije
V restavracijah bodo morale biti mize in stoli postavljeni na ustrezni razdalji, pribor morajo natakarji na mizo prinesti šele takrat, ko gost sede za mizo. Svetujejo uporabo plastificiranih jedilnikov, ki jih lahko razkužujejo. Gostje in zaposleni morajo držati varnostno razdaljo.
6. Sanitarije
HZJZ svetuje, da je sanitarije potrebno očisititi, prezračiti in razkužiti vsaj na dve uri, po potrebi tudi pogosteje. V sanitarijah je lahko hkrati omejeno število ljudi, to je odvisno od velikosti prostora. V priporočilih je zapisano, da bolj kot električne sušilnike rok svetujejo uporabo papirnatih brisač za enkratno uporabo. Gostom namesto skupnih stranišč in prh svetujejo, naj raje uporabijo zasebne oziroma družinske kopalnice, kjer se lahko posameznik ali cela družina zaklene v prostor.
7. Otroška igrala
Otroške animacije bodo to poletje v kampih lahko potekale, a bo na njih lahko prisotno le omejeno število otrok. Obratovala bodo tudi igrala, staršem pa ob tem svetujejo, naj otrokom pogosteje razkužujejo roko in jih opozarjajo, naj se z rokami ne dotikajo obraza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta