Po poti do svetega Avguština nad Veliko Varnico

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.07.2020 04:00

Svetemu Avguštinu dela družbo cerkvica svete Magdalene. Tja gor je mogoče po več poteh, tudi romarskih, obiskovalci pa so za svoj trud poplačani s čudovitimi razgledi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaže se kdaj odpraviti do svetega Avguština nad Veliko Varnico.
Slavica Pičerko Peklar

Po Halozah vodi kar nekaj planinsko-pohodniških poti, ki jih kaže kdaj prehoditi. Ena manj znanih je gotovo tista, ki vodi do svetega Avguština nad Veliko Varnico v občini Videm. Vzpnejo se tja gor na breg tudi tisti, ki stopajo po Marijini romarski poti, ki je del istoimenske mednarodne kulturne romarske poti. Ta pelje od Čenstohove na Poljskem preko Levoče na Slovaškem in Mariazella v Avstriji do Slovenije, od koder se nadaljuje na Hrvaško. Marijina romarska pot v Sloveniji je dolga 409 kilometrov, ob njej pa so 45 kontrolnih točk in cerkve.

Slavica Pičerko Peklar

Tik ob slovensko-hrvaški meji

Po slemenu hriba, samo tri metre od cerkvice svete Magdalene, ki dela družbo cerkvici svetega Avguština, teče meja med Slovenijo in Hrvaško. To je stara deželna meja in tudi kamni so še iz časov avstro-ogrske monarhije. Cerkvi svetega Avguština in svete Marije Magdalene v Halozah nad Veliko Varnico radi obiščejo ljudje z obeh strani meje, največji obisk pa je zadnjo nedeljo v avgustu na avguštinsko nedeljo. Omenjena cerkev je edina božjepotna cerkev na Slovenskem, ki ima za zavetnika tega svetnika.

S hriba se ponudijo prečudoviti razgledi ...
Slavica Pičerko Peklar

Kako do Avguštinove kapelice

Do svetega Avguština nad Veliko Varnico pridemo, če iz Vidma pri Ptuju zavijemo k mejnemu prehodu s Hrvaško proti znanemu Trakoščanu. Po vijugasti cesti iz Zgornjega Leskovca po štirih kilometrih iz vasi zagledamo strmo nad seboj cerkev svetega Avguština.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta