Privoščite si kratek vikend izlet, ki nahrani dušo. A lotite se ga premišljeno, da bi od njega imeli čim več

31.10.2021 06:00
V nepredvidljivem času, ko je dolgoročno težko načrtovati, kratki mestni "city break" oddihi tešijo potovalno lakoto v nas.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Po mir in energijo hodimo v naravo, z zvrhano mero navdiha pa nas lahko napolnijo tudi mesta, polna življenja, vznemirljivih zgodb, ljudi, umetnosti in dobre hrane. V nepredvidljivem času, ko je potovanja težko dolgoročno načrtovati, se mimogrede utrne ideja o obisku kakšne prestolnice ali drugega, turistično manj obleganega mesta. Evropejci smo z njimi obdani in že podaljšan vikend nas lahko odpelje v ne prav oddaljen, a povsem drug svet. City break. Kratek urbani oddih preseka rutino. Ker smo časovno omejeni, je dobro pripraviti strategijo, kako od mestnega pohajkovanja odnesti čim več. Ključ spontanosti je v neizbirčnosti, pravijo, a naj nizka cena nastanitve ne bo edini kriterij, saj se za njo morda skriva slabo vreme. Jesenski meseci so kot nalašč za obisk mest južne Evrope. Številne letalske družbe ponujajo odlične ponudbe v zadnji minuti. Ujemite kakšno! Ko izberete destinacijo, pripravite seznam lokacij in znamenitosti, ki si jih želite ogledati. Največje vam bo na dlan stresel vsak turistični vodnik ali spletni brskalnik, zares sočne lokalne zgodbe boste mimogrede odkrili v bližnjih ulicah, le avanturistu v sebi pustite na plano. Na turističnoinformativni točki si priskrbite lokalni zemljevid, na katerem je označen železni repertoar, ki naj bi ga videl vsak turist. Cerkve, spomeniki, mostovi, gradovi in trendovske fotogenične točke, kot ustvarjene za instagram. Mnoga mesta ponujajo tudi brezplačne vodene oglede.

Koristni nasveti

Ne zapletajte si življenja z odvečno prtljago. Potrebujete udobne čevlje, v katerih vas noge ne bodo bolele, vrhnje oblačilo, ki vas bo v dežju ohranilo suhe in ne bo zavzelo preveč prostora, sončna očala, denar, pametni telefon z navigacijo in prevajalnikom ter, če potujete v zelo sončnem vremenu, kremo z zaščitnim faktorjem. Preverite, katere številke lahko pokličete, če potrebujete pomoč. Je vaše zavarovanje za tujino še veljavno? Bi radi malce privarčevali? Ne izbirajte največjih zvezd. Obiščite Domfront namesto Pariza, Bologno namesto Benetk, Utrecht namesto Amsterdama in istrske vasice namesto Dubrovnika. Vrhunec sezone vas bo vedno udaril po žepu. Frajerske in čudovito odštekane hotelske sobe in apartmaji se ne nahajajo vedno v strogih mestnih središčih.

Reuter

Posnemajte domačine

Uživajte v lokalni hrani, prave zgodbe v restavracijah s hitro prehrano ne boste našli. Nujno obiščite tržnico, predajte se vonjem in prisluhnite pogovorom domačinov z branjevkami, tudi če jih ne boste razumeli. Veliko se boste naučili o ljudeh. Ne boste zgrešili, če boste sledili restavracijam, ki so v spletnih turističnih vodnikih tipa Trip Advisor zbrale najvišje ocene, za bolj pristno doživetje pa izbirajte restavracije, v katerih v glavnem jedo domačini. Je pred njimi jedilnik, na katerem ni besedice v angleščini? Odličen znak. Ne skrbite, tudi če natakar ne govori niti besedice tujega jezika, se boste že zmenili. Poglejte, kaj slastnega so si privoščili pri sosednji mizi. Kupite mestno kartico, ki omogoča dostop do čim več znamenitosti. Tako boste prihranili čas in denar, sploh če kartica omogoča tudi uporabo javnega prevoza. Imenitna domislica so avtobusi hop-on hop-off, na katerih lahko preko slušalk poslušate opis vsega, kar vidite okoli sebe, hkrati lahko izstopite na kateri koli postaji, si ogledate četrt in se vrnete na naslednji avtobus. Predvsem pa odprite srce čim bolj na stežaj, da se bo med kratkim oddihom čim bolj napolnilo z novimi doživetji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta