Zanimanja je vsako leto več: Počitnice na podeželju ponujajo predvsem mir in stik z naravo

Vida Božičko Vida Božičko
09.07.2021 06:00
Spanje na seniku, krmljenje živali in pobiranje kokošjih jajc - to je tisto, kar na kmetije privablja družine z otroki. Pari pa na deželo prihajajo predvsem po mir.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na turističnih kmetijah lahko gostje tudi pomagajo pri kmečkih opravilih ali vsaj spoznajo živali.
Www.slovenia.info

Lani so turistični boni rešili predvsem obalne, gorske in termalne destinacije. Ob Izoli, Kranjski Gori in Moravskih Toplicah pa so svoj delež turistov dobile tudi manj oblegane lokacije na podeželju. Veliko bonov je bilo unovčenih tudi na turističnih kmetijah. "Upamo, da bomo tudi letos dobili toliko domačih gostov kot lani. Turistične kmetije so namreč idealne za te čase. So v naravi, izolirane in z malo gosti," pravi Renata Kosi, svetovalka za turizem na kmetijah, sicer pa tudi sodelavka Združenja turističnih kmetij Slovenije. Prepričana je, da je tak turizem zelo perspektiven tudi brez epidemije, saj gostje vse bolj iščejo naravno, lokalno in pristno ponudbo, ravno to pa v največji meri zagotavljajo prav turistične kmetije.

Trenutno je pri nas registriranih 587 turističnih kmetij, med seboj pa se zelo razlikujejo. Nekatere so ekološke kmetije, ene so mešane, druge pa specializirane. Številne se ukvarjajo z vinogradništvom in v to usmerjajo svojo ponudbo, druge so pretežno čebelarske, tretje se ukvarjajo s konjerejo. Izbira za goste je velika, največja v savinjski, gorenjski, podravski in goriški regiji. Tudi ponudba je različna - ponekod omogočajo le namestitev, drugod še hrano, bazene in savno. Kakovost bivanja pa turistične kmetije ne ocenjujejo z zvezdicami, pač pa z jabolki.

Slovenske turistične kmetije ponujajo pristno domačo kulinariko.
Www.slovenia.info

Največ zanimanja med družinami

Mir, narava in stik z živalmi so ključne značilnosti počitnic na podeželju, ki najbolj privabljajo družine. "V sezoni je največ mladih družin. Imamo veliko prostora za igranje in živali, kar je za otroke idealno. Božajo lahko zajčke, hranijo koze in ovce ter pobirajo kokošja jajca," razlaga Urška Topolšek Planinšek, gospodarica na Turistični ekokmetiji Urška, in nadaljuje, da pa takrat, ko ni čas poletnih počitnic, pogosteje pridejo pari, ker imajo na kmetiji tudi velnes in bazen.

"Goste najbolj privablja narava, okolica je res lepa. Smo v središču parka in tukaj je tudi ogromno možnosti za kolesarjenje," pa pravi Stanko Kert, ki ima turistično kmetijo na Prevaljah. Turistične kmetije so namreč pogosto na izhodiščnih lokacijah za različne športne dejavnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje, ribarjenje in pozimi smučanje.

Kmetija ni hotel

A pred prihodom je treba goste opozoriti, kam prihajajo. Številni namreč po besedah Urške Topolšek Planinšek prvič zares pridejo na kmetijo in tam preživijo več dni. "Mi jim kak teden pred prihodom zato pošljemo vse informacije, kaj kmetija sploh je in kaj lahko tukaj doživijo," razlaga in nadaljuje, da je pri njih vse trajnostno, zato se plastike k njim ne nosi. "Voda se pije iz pipe, hrana je izključno lokalna. Na kmetiji ni bifeja z desetimi vrstami hrane. To, kar se skuha, je za večerjo in na to je treba goste opozoriti," še dodaja in nadaljuje, da pa je ravno to tudi prednost, ki jo številni iščejo.

"Gostitelji zelo cenijo, če na zajtrk in večerjo pridete ob dogovorjeni uri, če razumete, da na krožniku ne bodo stvari iz trgovine, ampak po večini plodovi z domačega vrta, njive, iz sadovnjaka in vinograda. Veseli bodo, če v njihovi družbi obiščete hlev in klet, če z njihovo vednostjo krmite domače živali, če racionalno porabljate vodo in energijo, če razumete, da internetni signal včasih zataji," so v Združenju turističnih kmetij zapisali v posebni brošuri, v kateri opisujejo, kakšne so specifike počitnic na podeželju.

Priti na turistično kmetijo namreč največkrat pomeni priti k nekomu domov. K ljudem, ki svoje goste sprejmejo pod svojo streho, k svoji mizi, v svoj dom. A kljub občutku domačnosti je tudi na turistični kmetiji treba spoštovati nekaj pravil, ki niso identična pravilom, kakršna poznajo hoteli.

Mnogim je bivanje na turistični kmetiji dobro izhodišče za aktivnosti.
Www.slovenia.info

Ponudbe vse več

Zanimanja je vsako leto več, tako na strani turistov kot med kmeti, ki se vse pogosteje odločajo za vzporedno turistično dejavnost. V zadnjih dveh letih se je na novo registriralo kar sto turističnih kmetij, raste tudi število vinotočev, izletniških kmetij in osmic. Eden izmed novih ponudnikov, ki je apartma začel tržiti tik pred pojavom koronavirusa, je Marko Stergar s Hočkega Pohorja. "Nekaj gostov smo imeli, preden se je vse zaradi epidemije zaprlo. Bili so zadovoljni in upam, da bodo gostje spet kmalu začeli prihajati," je dejal.

"Pri nas si lahko blizu mesta, a hkrati oddaljen in na povsem osamljenem, mirnem kraju," razlaga in dodaja, da je njihova lokacija kraj popolnega odklopa. "Hrane načeloma ne pripravljamo. Pri nas sicer gojimo domače sadje in zelenjavo, tako da se gostje lahko z vsem oskrbijo sami. V apartmaju imajo kuhinjo in vse potrebno. Tako najbolj vidijo, kako teče življenje na naši kmetiji," je še dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta