Bi dali desetaka za pametnejši dom?

Miran Varga Miran Varga
29.05.2023 00:00

Toliko, oziroma še manj stanejo stikala in vtičnice, ki "manj pametne" naprave naredijo pametne in povezljive.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje Ikea

Dvignite svoje bivanjsko okolje na nov, udobnejši nivo. Mi poznamo cenovno ugoden recept. Takole se glasi ...

Izdelkov za pametni dom je vedno več in so nam lažje dostopni. Je že čas, da začnete razmišljati o pametnem domu? Vsekakor. Pa še posebej tehnično spretni oziroma podkovani ne rabite biti za njegovo izvedbo, kar dokazuje naš tokratni preizkus nekaterih izdelkov, ki smo jih izbrali v trgovini IKEA.

Osvetlitev po meri

Večina ljudi ob omembi pametnega doma pomisli na pametno razsvetljavo. Drži, upravljanje razsvetljave z daljincem, mobilno aplikacijo ali glasom je nadvse priročno. In zabavno. Za kaj takega si lahko omislite STOFTMOLN in MITTLED pametna stropna ali stenska svetila. Še preprosteje pa je cilj dosegljiv s TRÅDFRI pametnimi žarnicami, s katerimi preprosto zamenjate obstoječe žarnice v svetilih in jih povežete z aplikacijo. Je vaša kuhinjska miza mesto za zajtrkovanje, delo, domačo nalogo in prijetne večerje? S pametno žarnico lahko zatemnite svetlobo ali jo spremenite iz hladne v toplo ter tako nastavite popolno svetlobo za vsako priložnost oziroma nalogo. S STRYBAR daljinskim upravljalnikom lahko upravljate celo več svetlobnih virov – luči lahko zatemnite in ustvarite prijetno vzdušje ali prilagodite barvo in temperaturo osvetlitve.

Pomembno vlogo glede tega, koliko svetlobe bo v notranjih prostorih, imajo tudi senčila. Posebej v primeru dela od doma, ko je močna sončna svetloba moteča pri delu z računalnikom oziroma zaslonom. Pri zastiranju sonca svoje delo lahko učinkovito opravi že prosojna tkanina – torej niti ne rabimo velikih in težkih senčil, saj znatno zmanjša odboj svetlobe na zaslonu. Rolo senčila iz KADRILJ serije so opremljena s priloženim daljinskim upravljalnikom, ki uporabniku omogoča, da lahko senčila nastavi kar izza svoje pisalne mize in mu zato ni treba vstati. Če pa izberete model, kateremu je priložena DIRIGERA kontrolna enota, lahko posamezno senčilo ali več njih (in druge pametne izdelke) upravljate kar prek aplikacije IKEA Home Smart.

Zvok je polovica kinotečne izkušnje

Druga stvar, ki jo navadno ljudje opazijo v pametnem domu, je tudi odlična zvočna izkušnja. In to takšna, ki je niso pričakovali. V pametnem domu lahko v zvočnik spremenimo svetilke, umetniška dela ipd. Tako tudi dosežemo, da zvok prihaja iz različnih smeri in lepo objame poslušalca v prostoru. V podjetju IKEA so se na področju zvoka povezali z zvočnimi strokovnjaki iz podjetja SONOS, katerega brezžični zvočniki veljajo za močno nadpovprečne, in takšen je tudi rezultat tega sodelovanja. Vsi zvočniki iz SYMFONISK serije zvenijo naravnost odlično in ker večina njih – tudi tistih, ki so vdelani v nogo svetilke – premore WiFi povezavo, lahko prek njih predvajate glasbo, radio in poddaje bodisi prek domačega brezžičnega omrežja ali spletnih pretočnih storitev.

Podjetje Ikea

Tudi prilagodljivost je pisana z veliko začetnico, saj lahko združite enega ali več SYMFONISK zvočnikov, da naenkrat predvajajo isto vsebino, in prilagajate glasnost vsakega posameznega zvočnika. Ali, še bolje, v spalnici otroku predvajate uspavanko, medtem ko v dnevni sobi partner posluša svojo najljubšo glasbo. Čeprav se zdijo svetilke nenavadno mesto za vgradnjo zvočnika, pa se v praksi ta rešitev fantastično obnese. 180-stopinjski zvok pomeni, da se zvok po prostoru bolje širi, kar zagotavlja boljšo izkušnjo. Pa še dodatna dobra novica – podnožje svetilk lahko dopolnimo s senčnikom po izbiri, torej je videz svetilke povsem v naši domeni. In ker gre za tehnično osnovo podjetja SONOS, lahko z zvočniki podjetja IKEA povežemo tudi druge SONOS zvočnike, predvajamo glasbo z Apple naprav preko AirPlay 2 ali pa mobilne aplikacije Spotify in podobnih.

Pamet tudi za malo manj »pametne«

Osnovna funkcionalnost vseh naprav sta vklop in izklop. Za vrsto gospodinjskih naprav več funkcij sploh ne uporabljamo, ali pa le redkeje, če smo našli svojo »idealno nastavitev«. In prav zato lahko vrsto malih ali večjih gospodinjskih aparatov mimogrede naredimo pametne že s tem, da jih vklopimo v brezžično stikalno vtičnico. Takšna TRÅDFRI vtičnica tako vdihne pamet napravi za vsega dvanajst (brezžična stikalna vtičnica) ali dvajset evrov (komplet stikalnih vtičnic) in v navezi z mobilno aplikacijo ali daljinskim prožilcem poskrbi, da običajni predmeti, kot so nočne svetilke, kuhinjski aparati ali bojler, delujejo po naših željah. Tako lahko aparat za kavo ali pa pekač kruha svoje delo začneta ravno prav pred tem, ko vstanete iz postelje.

Srce je pomembno

Čeprav večina uporabnikov najprej pomisli na posamezno funkcionalnost, ki bi jo želeli imeti v svojem pametnem domu – npr. osvetljavo, žaluzije ali zvok, je z vidika implementacije najbolj pomembna izbira t. i. prehoda, torej sistema, ki komunicira z vsemi rešitvami v pametnem domu. V primeru podjetja IKEA je ta izbira poenostavljena do obisti, saj imajo samograditelji trenutno na voljo celovito rešitev –DIRIGERA kontrolno enoto za pametne izdelke, ki se je izkazala za zelo zmogljivo. Kontrolna enota omogoča nove načine upravljanja pametnih izdelkov IKEA – posamezno, po prostorih ali sočasno. Aplikacijo za upravljanje doma lahko prenese in uporablja vsakdo v domu z mobilno napravo ali tabličnim računalnikom, daljinski upravljalniki pa so odlično orodje za goste, ki bi na primer želeli na hitro prižgati, ugasniti ali zatemniti luči.

4 načini upravljanja

Lepota rešitev za pametni dom je v tem, da omogočajo uporabniku prilagojeno upravljanje. Izdelki iz nabora IKEA Home Smart pri tem ponujajo kar štiri možnosti. Ne glede na to, ali imate raje fizične naprave ali mobilne aplikacije – podprte so praktično vse možnosti, le ustrezne naprave morate izbrati. Vzdušje in delovanje vašega doma se tako lahko spremeni s pritiskom na gumb, zamahom roke, dotikom v aplikaciji ali preprostim glasovnim ukazom.

Gumb za hitri dostop ustvari želeno vzdušje z enim pritiskom, ne glede na to, ali si želite ravno pravšnjo svetlobo za začetek dneva ali romantično večerjo. Obvlada tudi predvajanje glasbe in upravljanje senčil – za vsega 8 evrov!
Podjetje Ikea

Večina izdelkov podpira ročno in daljinsko upravljanje, senzorji gibanja pa lahko poskrbijo, da se stvari v prostoru začno »dogajati« takoj, ko vstopite vanj. Slednje velja predvsem za osvetlitev. Še korak dlje na področju upravljanja in predvsem avtomatizacije v pametnem domu pa gre mobilna aplikacija IKEA Home Smart. Ta je priročna predvsem pri rabi naprav, za katere želimo nastaviti časovnike ali bolj personalizirati njihovo delovanje – nastavite lahko različne vrste pametne razpoloženjske svetlobe. Za piko na i pa je tu še glasovno upravljanje. Rešitve IKEA, ki imajo vgrajen mikrofon, podpirajo tudi prejemanje glasovnih ukazov uporabnika, pri čemer velja švedskega proizvajalca pohvaliti za res široko integracijo z digitalnimi pomočniki vseh velikanov – tako lahko njihove naprave delujejo v navezi s pametnimi pomočniki Amazon Alexa, Google Asistent in Apple Siri (rešitve HomeKit).

Pametni dom torej ni nikakršen bav-bav in si ga lahko omisli praktično vsako gospodinjstvo. Ste pripravljeni na novo dimenzijo udobja in razvajanja?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.