Mobilni fotografski odličnjaki

Vinko Seliškar
13.06.2024 00:00

Mobilna fotografija je postala del našega vsakdana, pametni telefoni pa se danes še najbolj ločijo prav po kakovosti fotografij in video posnetkov, ki so jih sposobni zajeti. Tole so mobilni fotografski odličnjaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Spletna stran DXOMark temeljito preizkusi vsak telefon za različnimi lastnostmi, tudi sposobnostmi zajema fotografije in video posnetkov, pa trajanja baterije, kakovosti zvoka, zaslona itd. Skratka, je zelo dober naslov, če želite ugotoviti, kateri pametni telefon vam je pisan na kožo. Na področju fotografije blestijo naslednji modeli.

Huawei Pura 70 Ultra

Huaweijeva družina pametnih telefonov Pura, katere zastavonoša je model Pura 70 Ultra, močno stavi prav na mobilno fotografijo. Globalni laboratorij za ocenjevanje fotografskih zmogljivosti kamer je pametnemu telefonu Huawei Pura 70 Ultra podelil najvišjo oceno v zgodovini ocenjevanja – kar 163 točk, s čimer je omenjeni mobilnik aprila znatno odskočil od konkurentov.

To pomeni, da lahko zamrznete najbolj dragocene in minljive trenutke, od hišnega ljubljenčka, ki teče proti vam, ko se vrnete domov, ali najljubšega športnika na energični tekmi. Strokovnjaki so izpostavili tudi funkcijo samodejnega ostrenja fotoaparata in jim zaradi natančnosti in visoke hitrosti v vseh preizkušenih pogojih, ki so posledica povečane občutljivosti na svetlobo kamer Ultra Lighting in pogona Huawei XD, dodelil visoko oceno 125 točk. Svojevrstna posebnost je glavna kamera Ultra Lighting Pop-Out z 1-palčnim tipalom in zaslonko f/1.6. Da izboklina z objektivi ne bi bila prevelika, ohišje se namreč ponaša z debelino 8,4 milimetra, posebni mehanizem objektiv med fotografiranjem potisne navzven. Po zaslugi te inovacije kamera zajeme več svetlobe, nočni prizori so jasnejši in dinamični razpon višji. Strokovnjaki so pohvalili širok dinamični razpon, izjemne kontraste, odlično delovanje pri bližinskih posnetkih in makro posnetkih ter prijetne barve med pregledovanjem fotografij na zaslonu.

HONOR 200 Pro

Shutterstock

Bržkone najdostopnejši med nadpovprečno fotografsko nadarjenimi pametnimi mobilniki je povsem sveži HONOR 200 Pro, ki močno stavi na svoje sposobnosti portretiranja.

Impresivni sklop kamer vključuje glavno portretno kamero s senzorjem ločljivosti 50 MP in tehnologijo dvojne, optične in elektronske stabilizacije (OIS + EIS), ki uporabnikom omogoča zajemanje jasnih in podrobnih slik tudi v zahtevnih svetlobnih razmerah in situacijah z veliko gibanja. Senzor Super Dynamic H9000 zagotavlja odlične zmogljivosti zaznavanja svetlobe in podporo za HDR. Glavni kameri družbo dela še nadpovprečna telefoto kamera s prilagojenim senzorjem Sony IMX 856, ki tudi omogoča zajemanje osupljivih portretov s povečavo z izjemno ostrino in jasnostjo. Nič manj impresiven ni HONOR 200 Pro pri samoportretiranju, ker je opremljen s 50 MP prednjo kamero, obvlada tudi selfije – ti so izjemni ne glede na svetlobne razmere. Velik del fotografske magije najnovejšega telefona HONOR se skriva tudi v programskih algoritmih – HONOR AI Portrait Engine, ki je bil razvit v sodelovanju s pariškim studiem Harcourt, znanim po svojem strokovnem znanju pri zajemanju klasičnih, brezčasnih portretnih posnetkov s kultnimi osebnostmi, se je učil na več kot milijon fotografijah omenjenega studia, zato zdaj resnično obvlada »manipuliranje« s svetlobo in senco. Pravi portretni mojster torej.

Oppo Find X7 Ultra

Shutterstock

Oppo je bil edini, ki se je letos uspel približati in po kakovosti zajetih fotografij deloma celo izenačiti z najboljšimi mobilniki podjetij Honor in Huawei. Marca je celo za mesec dni prevzel prvo mesto na lestvici mobilne fotografije DXOMark. Preizkuševalci so zapisali, da Oppo Find X7 Ultra kaže odlične rezultate na vseh testnih področjih, še posebej pa izstopa pri zajemanju portretov zaradi naravnih in natančnih barv ter visoke ravni podrobnosti v vseh pogojih fotografiranja. S slikovnim tipalom ločljivosti 50 MP v vseh štirih modulih kamere, vključno z veliko 1-palčnim tipalom glavne kamere, mobilnih zagotavlja podrobne fotografije brez šuma. Dve periskopski kameri ponujata izjemne možnosti optične povečave od 3- do 6-krat in še več (če je v rabi t. i. digitalna povečava), fotografski sklop pa se pohvalno izkaže v vseh svetlobnih pogojih.

Slike bokeh v portretnem načinu prikazujejo natančno izolacijo subjekta od ozadja, slikovni procesor poskrbi za odlično barvno reprodukcijo in visoko raven podrobnosti.

Čeprav pri zajemu videoposnetkov telefon namesto HDR uporablja 8-bitni format SDR, je kakovost videoposnetkov še vedno odlična, sklop kamer postreže z natančno osvetlitvijo, dinamičnim razponom in živahnimi barvami, tudi pri šibki svetlobi.

Apple iPhone 15 Pro Max

Shutterstock

Ob predstavitvi eden najdražjih pametnih telefonov na trgu mora seveda upravičiti visoko ceno. To pa najlažje stori s prepričljivimi fotografijami in videoposnetki. iPhone 15 Pro Max se po zaslugi odličnih zmogljivosti pri fotografiranju in snemanju videoposnetkov uvršča med najboljše fototelefone. Navdušuje z natančno osvetlitvijo, živahno svetlostjo in odličnim kontrastom.

Čeprav se strojna oprema fotoaparata v primerjavi z nekaterimi konkurenti na papirju morda ne zdi tako vrhunska, pa je Applova inženirska, posebej programska prefinjenost očitna. Vključitev štiribarvnega slikovnega senzorja izboljša kakovost fotografij in omogoča brezhibno 2-kratno povečavo, pri najdaljših faktorjih povečave pa prevzame vlogo namenski 5-kratni teleobjektiv. Poleg tega iPhone 15 Pro Max prekaša svoje predhodnike kot vrhunski pametni telefon za snemanje videoposnetkov in ne pozna očitnih slabosti, ko se svetlobni pogoji na prostem ali v prostoru poslabšajo – tudi večerna in nočna fotografija sta med boljšimi. Te izboljšave ga naredijo več kot posrečeno izbiro za mobilne fotografe in videografe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.