Naelektreni novinci z letnico 2024

Vinko Seliškar
28.02.2024 12:13

Avtomobilskih novosti tudi letos ne bo manjkalo, saj bo na evropske ceste zapeljalo več elektrificiranih in oblikovno naelektrenih modelov. Tole so najzanimivejši predstavniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BYD Seal U
BYD

Zdi se, kot da je bil v lanskem letu praktično na dva tedna predstavljen vsaj en nov električni avtomobil. Proizvajalci avtomobilov so tekmovali, da bi v svojo ponudbo dodali sveže modele, od malčkov do škatlastih vozil glomaznih mer, seveda vse podprte z elektrificiranimi pogoni. Kot vse kaže, se stvari letos ne bodo upočasnile. Samo poglejte te novince.

BYD Seal U

V podjetju BYD se stvari odvijajo zelo hitro. Kitajski proizvajalec električnih vozil, ki s svojimi baterijami zalaga tudi druge proizvajalce, je lani poskrbel za prav poseben trenutek, saj je na globalni ravni prehitel Teslo. Na evropskih tleh so lani komaj dobro začeli s prodajo malčka Dolphin, kompaktneža Attu 3 in limuzine Seal, v začetku leta 2024 pa se jim je pridružil Seal U, ki je bolj SUV-jevskih mer in tekmuje z modeli, kot so VW ID.4, Škoda Enyaq in Nissan Ariya. Seal U vsekakor ima vrsto adutov na svoji strani, ponuja privlačen paket najsodobnejše tehnologije in zmogljivosti, zato bo všeč številnim voznikom, ki trenutno vozijo avtomobil z notranjim izgorevanjem. 4,8 metra dolg velikan z 2,75-metrsko medosno razdaljo razvaja z razkošno in prostorno kabino, pri čemer je še vedno ostalo izjemnih 570 litrov prostora v prtljažniku (pa še ta ima dvojno dno!).

Poleg tega Seal in Seal U prinašata rešitev, ki je ne najdemo niti v Teslah – velik osrednji zaslon lahko zasukamo, odvisno tega, kar nam je ljubše – vodoravni ali navpični položaj. Na voljo bo v dvo- in štirikolesno gnani različici in dveh zmogljivostih baterije. Že povsem osnovni model bo premogel elektromotor z 218 KM in 73 kWh baterijo ter naj bi zmogel do 500 kilometrov avtonomije. In vse to po izjemno konkurenčni ceni 43 tisočakov!

Citroen ë-C3

Zanimivi Citroen se očitno vrača, vsaj če gre soditi po konceptih Ami in Oli. Toda novi električni ë-C3 bi vsekakor utegnili biti prava evropska prodajna uspešnica. Gre za zanimiv avtomobil, za katerega proizvajalec obljublja, da bo stal okoli 23.000 evrov (pred subvencijo!) in bo zmogel na elektriko prevoziti celo do 400 (v praksi pa bržkone okoli 300) kilometrov. Za ta dosežek naj bi poskrbela spredaj nameščen električni motor s 113 KM in baterija s 44 kWh zmogljivosti. Na voljo pa bo tudi še zmogljivejša različica (baterije), ki pa bo tudi ustrezno dražja. Skoraj točno štiri metre dolg avtomobil cilja na vlogo majhnega družinskega avtomobila ali drugega vozila v gospodinjstvu, pri čemer naj bi kombinacija spodobnega dosega, zmogljivosti in praktičnosti poskrbela za pravcato električno revolucijo.

Všeč so nam tudi minimalistični ter izjemno pregledni merilniki v kombinaciji z gumbi za upravljanje vseh ključnih stvari na volanu.

Citroen e-C3
Citroen

CUPRA Tavascan VZ

Drzni CUPR-ini oblikovalci so dosegli svoje. Koncept Tavascan je skoraj do potankosti preslikan v serijski avtomobil. Druga električna CUPRA bo na evropske ceste pripeljala aprila, že zdaj pa je jasno, da se bodo za tem SUV-jem ozirali številni pogledi. Mišičasti lepotec, ki ga poganja drznost, bo svojo športno držo upravičil tudi na cesti, saj ima Tavascan VZ vgrajena dva elektromotorja za štirikolesni pogon. 340 konjskih moči več kot 2,2 toni težak stroj izstreli do stotice v 5,6 sekunde. Baterija zmogljivosti 77 kWh naj bi ob res varčni vožnji nudila skoraj 550 kilometrov avtonomije, zgledno hitro polnjenje z močjo do 175 kW pa na ustrezno hitri polnilnici baterijo od 10 do 80 % zmogljivosti napolni v vsega 28 minutah. Tavascan VZ prinaša tudi vrsto sodobnih tehnologij in pomočnikov, med drugim sistem za iskanje prostih parkirnih mest ter funkcijo parkirnega asistenta, ki omogoča samodejno parkiranje z uporabo mobilnega telefona in je namenjen uporabi na majhnih in ozkih parkirnih mestih.

CUPRA Tavascan 2024
CUPRA

Kia EV5

Še en nov električni avtomobil, ki cilja na vlogo osrednjega družinskega vozila. Škatlasto oblikovanje ne bo vsem všeč, a verjamemo, da bo imel veliko pristašev, saj tovrstna zasnova kar kriči po izjemni prostornosti. EV5 je izdelan na posebni platformi E-GMP, ki zagotavlja odlične zmogljivosti (na njej so izdelani tudi bratranci Kia EV6 ter Hyundai Ioniq 5 in Ioniq 6) ter dobro splošno vozno dinamiko. Proizvodnja EV5 bo za evropski trg potekala v Koreji, vključno s standardno različico, različico z daljšim dosegom in različico s štirikolesnim pogonom z daljšim dosegom. Standardni model bo imel vgrajeno 58 kWh baterijo in spredaj nameščen elektromotor z močjo 160 kW. Model z daljšim dosegom stavi na baterijo z zmogljivostjo 81 kWh, doplačati pa bo možno še dodaten zadaj nameščen elektro motor z močjo 70 kW, tako da bo skupna izhodna moč znašala do 225 kW.

Napreden sistem toplotne črpalke namreč zagotavlja stalno optimalno delovanje ne glede na zunanje razmere. Razveseljuje tudi izjemno bogat spisek varnostne opreme in aktivnih pomočnikov za vožnjo, zato zna tale srednje velik SUV tudi samodejno parkirati, po potrebi pa lahko polni tudi druga vozila ali naprave. Cene za EV5 se bodo začele pri okoli 40 tisočakih.

Kia EV5 2024
KIA

Lancia Ypsilon

Lancia se vrača! In to v slogu. Za Lancio Ypislon lahko že zgolj po ogledu fotografij zapišemo, da bo oblikovno najbolj prepričljiv avtomobil na Stellantisovi električni platformi, čeprav si bo pogonsko drobovino delila s sestrskimi Citroeni, Peugeoti, Fiati, Jeepi, Opli itd. Kombinacija elektromotorja s 156 KM moči in 51 kWh baterije obljublja solidne zmogljivosti in do 400 kilometrov avtonomije ob polni bateriji.

Posebej če si bodo omislili omejeno različico Edizione Limitata Cassina v fantastični modri metalik barvi. Za piko na i bo nova električna Lancia Ypsilon opremljena s sistemom S.A.L.A. (kratica za Sound Air Light Augmentation), ki kombinira upravljanje nastavitev zvoka, klimatske naprave in osvetlitve ter posledično ustvarja izjemno udobno izkušnjo, ki spominja na dnevno sobo – le da na kolesih.

Lancia Ypsilon 2024
Lancia

Renault Scenic E-Tech

Renault vrača ime Scenic in z njim še en družinam prijazen model električnega vozila. Scenic je bil izjemno priljubljen kompaktni enoprostorec, ki je bil prvič predstavljen sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja, Scenic E-Tech pa želi biti električno gnan enoprostorec za 21. stoletje. Novi Scenic E-Tech prevzema bolj škatlast slog v primerjavi z manjšim Meganom E-Tech, podobno kot pri slednjem pa je Renault potisnil kolesa v vogale avtomobila in tako povečal notranji prostor. Tudi prtljažnik s 545 litri prostornine je družinam prijazen, toda največji aduti električnega Scenica so številni odlagalni prostori, ki dodajo do 38 litrov dodatnega prostora, in poseben naslon za roke za potnike na zadnjih sedežih, ki vključuje držala za pijačo, vtičnice USB-C in stojala za postavitev tablic.

Je pa električni Scenic v primerjavi s predhodniki nekaj izgubil – zdaj je le še strogi petsedežnik (v preteklosti je bil lahko opremljen s sedmimi sedeži). Kombinacija elektro motorja moči 218 KM in kar 87 kWh baterije (deklariran doseg znaša kar 625 km) prostorno vozilo požene do stotice v manj kot osmih sekundah, poleg hitrega DC-polnjenja z močjo 150 kW bodo lastniki veseli tudi nadpovprečno hitrega AC-polnjenja z močjo 22 kW, ki bo njihovemu vozilu omogočal enkrat hitrejše polnjenje od povprečja električnih vozil.

Renault Scenic E-Tech
Renault

Smart #3

Blagovna znamka Smart je več kot 20 let slovela po »čudnih«, a praktičnih mestnih avtomobilih, zato novica z oznakama #1 in #3 predstavljata večji odstop od teh smernic, pravzaprav kar šokanten zasuk. Večji Smart #3 naj bi tekmoval celo z VW ID.4, saj je dolg 4,4 metra in širok 1,8 metra, pri čemer je prostora v notranjosti na pretek.

Novi Smart bo torej prava raketa, še posebej, če si boste omislili športno različico BRABUS s štirikolesnim pogonom ter 422 KM, ki zmore sprint do 100 km/h opraviti v vsega 3,7 sekunde. Večja baterija zmogljivosti 66 kWh naj bi ob zelo varčni vožnji zadostovala za do 400 kilometrov dosega, cene za osnovni model z 49 kWh baterijo pa naj bi se začele pod 40 tisočaki (pred subvencijo).

Smart 3 Brabus 2024
Smart

Volkswagen ID.7

Po kombilimuzini ID.3 ter kvazi športnih terencih ID.4 in ID.5 je ID.7 Volkswagnov prvi poskus izdelave električne limuzine, pri čemer bodo slovenski kupci še bolj navdušeni nad drugim podatkom – na poti naj bi bila tudi karavanska različica! Sprva pa bo ID.7 na voljo kot velika, kar pet metrov dolga premijska limuzina, ki se bo kosala s podobnimi modeli znamk BMW, Mercedes in Polestar, od vseh pa naj bi bil VW znatno cenejši. Nekatere različice ID.7 bodo uporabljale enako 77 kWh baterijo kot drugi modeli ID, s katero naj bi vozilo zmoglo več kot 600 km dosega.

Limuzina ima v svojem razredu največji prtljažnik s prostornino 532 litrov, karavan, ki bo na voljo kasneje, a verjetno še letos, pa bo imel še večji in tudi bolj praktičen prtljažni prostor, ki ga bo ob zloženih zadnjih sedežih mogoče povečati na več kot 1.700 litrov. Cene naj bi se začele pri 57 tisočakih.

Volkswagen ID7
Volkswagen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta