Nasveti glede plačevanja na dopustu

Jože Polh
13.06.2024 00:00

Kako plačevati na dopustu – z gotovino, kartico, mobilnikom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Slovenci po pandemiji potujemo bolj pogosto kot kadarkoli prej. Lanska raziskava Masterindex družbe Mastercard je namreč ugotovila, da Slovence v drugi polovici leta najbolj zanima tujina – kar 72 % anketiranih se namerava odpraviti na potovanje v tujino. Med najbolj priljubljenimi destinacijami za Slovence ostaja Hrvaška, a je opazen trend upada števila obiskovalcev v primerjavi s preteklimi leti (59 % v letu 2023; 76 % v letu 2022; 73 % v letu 2020). Več Slovencev kot v preteklih letih bo tako potovalo v druge evropske države, med »cilji v tujini« pa večinoma še vedno prevladujejo balkanske države. Trije od štirih vprašanih bodo na počitnice odpotovali z avtomobilom, povečuje pa se tudi delež tistih, ki bodo leteli – teh je že skoraj tretjina (32 %). Mastercardova statistika je še zabeležila, da je slaba polovica počitnikarjev lani bivala v zasebnih nastanitvah, se pa zadnja leta vztrajno povečuje delež tistih, ki bodo počitnice preživeli v hotelih (lani 39 %).

Najboljša je kombinacija gotovine in kartic

Ko gre za plačevanje na potovanjih, med navadami ob obisku tujine pri Slovencih še vedno ostaja raba gotovine. Lani je z gotovino na dopustu plačevalo 41 odstotkov anketiranih, vedno več pa se jih odloča za plačevanje s plačilno debetno kartico (32 %). Kar 61 % Slovencev na potovanjih s plačilno kartico plačuje na bencinskih črpalkah in v trgovinah, približno polovica (53 %) pa se omenjene metode poslužuje za plačilo v restavracijah, kavarnah in barih, pa tudi za plačilo nastanitev (49 %).

Ta se z leti očitno povečuje, lani je dopustniško porabo s plačilno kartico v celoti poravnalo že 13 odstotkov vprašanih (10 % v letu 2022; 9 % v letu 2021 in 8 % v letu 2020). Ta delež je zelo podoben tistim, ki se odločijo za kombinacijo plačilne kartice in dviga gotovine iz bankomata (14 %). Uporabniki, ki na potovanjih redno uporabljajo plačilne kartice, to storijo za več kot polovico nakupov.

Kaj pa gotovina? To Slovenci večinoma odnesemo s seboj, ko obiščemo države, ki uporabljajo valuto evro. A tudi v tem primeru 17 % vprašanih še vedno za dvig gotovine v tujini poišče bankomat. Delež ljudi, ki v tujini uporabljajo menjalnice, je vedno manjši in opaznejši predvsem v bolj »eksotičnih« državah.

Previdno pri bankomatih!

Vsi, ki še vedno prisegate na gotovino, zagotovo uporabljate tudi bankomate. A ti, posebej v tujini in na najbolj obleganih turističnih mestih, skrivajo ogromno za uporabnika dragih pasti. V izogib nepričakovanim in vsekakor neželenim »oderuškim« provizijam na bančnih avtomatih v tujini smo vam pripravili nekaj koristnih nasvetov rabe bankomatov.

Dvigi gotovine na bankomatu so le še redko kje brezplačni. Ponavadi to možnost nudijo le nekatere banke na bankomatih svojih podružnic – morebiti zato najprej pri svoji banki preverite, ali sploh in kje omogoča brezplačne dvige gotovine. Posamezne banke svojim komitentom nudijo določeno število brezplačnih dvigov gotovine na bankomatih drugih bank v območju evra. Če te možnosti nimate, je priporočljivo opraviti en večji dvig gotovine, saj je pogosto provizija uporabe bankomata enotna ne glede na višino dviga.

Že provizija za valutno menjavo lahko močno variira, tipično imamo uporabniki na voljo dve možnosti dviga gotovine: dvig v lokalni valuti ali t. i. dvig s konverzijo (beri: pretvorbo valute). Svetujemo vam, da vedno izberete dvig v lokalni valuti in ne dviga s pretvorbo v evre, saj je prvi že pregovorno cenejši, konverzijo pa bo opravila vaša domača banka po za vas ugodnejšem mednarodnem menjalnem tečaju.

Pri dvigu gotovine na bankomatu presneto dobro preberite, katere možnosti so vam na voljo in poskusite »zadeti« cenejšo. Če vam izpisani pogoji niso všeč, enostavno prekinite dvig in poiščite drug bankomat.
Shutterstock

Mobilna plačila delujejo v razvitem svetu

Ker so pametni telefoni danes tudi že digitalne denarnice in lahko opravljajo vlogo virtualnih plačilnih kartic, jih lahko uporabimo tudi za brezstična plačila na vseh podprtih plačilnih terminalih. Teh je iz meseca v mesec več, posebej pri potovanjih po Evropi bi že lahko uresničili tudi scenarij plačevanja izključno z mobilnikom, saj večina držav podpira brezstične rešitve v javnem prometu, hitro narašča tudi število prodajnih mest z ustreznimi terminali – praktično vsak novejši plačilni terminal podpira tudi brezstično (in posledično tudi mobilno) plačevanje.

Preučite destinacijo, na katero se odpravljate

V kolikor pa se odpravljate na kakšno bolj »eksotično« destinacijo, v t. i. države tretjega sveta, pa se vendarle velja malce bolje pripraviti in preveriti, kako je s plačili v lokalnem okolju. V mestih boste načeloma lahko uporabljali plačilne kartice, kakšni odročni predeli in podeželja brez telekomunikacijske infrastrukture pa so »obsojeni« na rabo gotovine. Zato vsekakor preverite, kje in s kakšnimi stroški boste prišli do lokalne valute.

Prav tako močno odsvetujemo menjavo denarja na ulici, saj lahko kaj hitro naletite na prevarante s hitrimi prsti. Zato, če le imate možnost, tujo valuto dvignite na banki v državi, katero ste obiskali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.